Poradíme vám trik, jak uchovat vejce čerstvá
Víte, že obyčejné vajíčko můžete uchovat v mrazáku? Jednoduše ho vyklepnete do tvořítek na led a uchovávat ho tak můžete až jeden rok. Chuť vajíček se změní jen minimálně, budou chutnat stejně jako čerstvá.
Postup je velice jednoduchý
Pokud chcete vejce uchovat celé, vyklepněte ho do tvořítek. Můžete si ale připravit bílek i žloutek zvlášť nebo si schovat pouze jednu část. Při pečení většinou zbude bílek a je škoda ho vyhodit. Vejce poté dejte do mrazáku na asi dvě hodiny (do ztuhnutí). Poté je z tvořítek vyndejte – jestli vám to nepůjde, dejte je na chvilku do horké vody a vajíčka povolí. Zamražené je pak můžete vložit do sáčku nebo jiné, větší nádoby. Jestli budete chtít vejce použít, nechte je povolit při pokojové teplotě a využijte ke standardnímu vaření.
Dejte k ledu také další potraviny
Zamrazit můžete kromě vajec také jiné potraviny, které běžně najdete doma. Můžete si je tak připravit a mít je kdykoliv po ruce čerstvé. Mražení je totiž nejlepší způsob uchování potraviny, aniž by ztratily vitamíny a minerály.
- Vývar zamrazuje většina z nás, dá se poté využít na omáčky
- Zkuste zamrazit i kávu, v parném létě vám přijde vhod
- Citronová šťáva společně s bylinkami se hodí do omáček nebo i do dezertů
- Čerstvé bylinky zamrazte s olivovým olejem
Další potravinou je zázvor. Ten využijete hlavně v zimě, používá se hodně do čaje v době chřipkových onemocnění. Když ho oloupete a nastrouháte, poté uložíte do tvořítek, tak v zimě jako když najdete. Použít ho můžete i jako koření do přípravy pokrmů.
Neobvyklé potraviny v mrazáku
Věděli jste, že můžete zamrazit třeba tvrdé sýry? Mezi ty nejznámější patří mozzarella, parmezán nebo eidam. Sýry se ale po vytažení z mrazáku mohou drolit. Vydrží zamrazené asi 4 měsíce. Ořechy uchovávejte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku. Můžete je nechat povolit při pokojové teplotě nebo je při pečení použít i mražené, jen musíte počítat s delší dobou pečení.