fourmie-5062366_1920

Objevte potravinové škůdce včas a zamezte tak velkým škodám i přenosu nemocí

Potravinoví škůdci jsou problémem v mnoha domácnostech. Tito malí záškodníci mohou nejen vyděsit, ale také znesnadnit život, roznášet nebezpečné infekce i zkazit finální pokrm. Kde tyto potvůrky hledat a jak se jich zbavit?

Kde je hledat?

V první řadě se tito záškodníci objeví v kuchyňských koutech a zákoutích, ze kterých se postupně propracují k potravinám, ve kterých je není snadné nalézt. Vývoji těchto roztočů také napomáhá vlhké a teplé prostředí, které je v kuchyni běžné. Roztoči nakladou vajíčka všude, kam se mohou dostat. Charakteristickým rysem napadených potravin je pak vlhkost a zatuchlý pach. Malí potravinoví škůdci se často vyskytují v mouce, rýži, cukru či těstovinách. Dostat se také mohou do medu, sýra, vína a jiných produktů, které obsahují fermentační látky.

Moučný červ

Jedním z brouků, kteří ohrožují potravinářské výrobky, je moučný červ. Zbarvení dospělého je tmavě hnědé nebo načervenalé, se světlejší spodní částí těla. Tento škůdce, který může způsobit skutečnou spoušť v mouce nebo obilovinách, patří mezi časté nevítané návštěvníky. Jejich přítomnost se často projevuje nepříjemným zápachem z kontaminovaných potravin.

Mohlo by vás zajímat:  Průzračně čisté sklo rozsvítí každý interiér, tyto prostředky se o to postarají
Zdroj obrázku: Pixabay

Motýli

Motýli jsou hmyz, který uchvátí svým vzhledem, ale nikdo nebude z můry či mola ve spižírně nadšený. Larvy motýlů se vyvíjejí v obilovinách, sušeném ovoci, ořeších, bylinkách či koření. Jsou tak agresivní, že při hledání jídla se prohlodají i papírem či tenkou fólií.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak se jich zbavit?

Jakmile víte, že motýli, brouci nebo roztoči obývají vaši kuchyni, vyhoďte všechny produkty, ve kterých mohou žít. Poté vymyjte všechny skříňky, ve kterých dané suroviny skladujete. Pro jejich likvidaci i v těch nejmenších zákoutích pomůže miska horkého roztoku z vody a octa. Tu uzavřete do daných prostor a počkejte, až vychladne. Tento postup několikrát opakujte, prostory vymyjte a důkladně vyvětrejte. Jako prevenci umístěte do spižírny látkový sáček se sušenou levandulí, hřebíčkem, vanilkou, mátou či bobkovým listem. Pro skladování potravin zvolte uzavíratelné nádoby z plastu či skla. 

Přidat na Seznam.cz