Koli Bacteria 123081 1920

Kuchyně se může stát velmi nebezpečným místem, stačí se o ni nestarat

V koupelně trávíme mnoho času a je to místnost, kde se bakterií hromadí nejvíce. Není to ale jediné místo, kde budete s bakteriemi bojovat. Nejvíce patogenním místem je kuchyně, kde se objevují různé druhy potravin a kde trávíme hodně času. Používáním prkének a jiných desek vytváříme bakteriím ideální prostředí k životu.

Zbytky jídla se mohou dostat do mezer v lince

Jestliže po sobě nebudete pečlivě uklízet, můžete se dočkat nejen plísní, ale také hniloby, která bude vycházet z neutěsněných mezer v kuchyňské lince. Způsobí to migraci bakterií na kuchyňské náčiní a bude horší se s nimi vypořádat. Musíte se o kuchyň starat tak, aby zůstala co nejvíce a co nejdéle sterilní.

Mohlo by vás zajímat:  Jakou péči poskytovat sprše? Postačí trocha kyselého a čistota bude zajištěna
Zdroj obrázku: Freepik

Bakterií je spousta druhů, těch patogenních bychom se měli obávat nejvíce. E. coli žije ve střevech lidí a teplokrevných zvířat. Můžete se bakterií nakazit z potravin (nedovařené hovězí maso, kontaminovaná voda nebo džus) a příznaky jsou těžký průjem, bolesti břicha a zvracení. Abyste infekci předešli, umývejte zeleninu i ovoce a vyhýbejte se nepasterizovanému mléku.

Zdroj obrázku: Pixabay

Campylobacter žije v drůbeži a hovězím dobytku 

Kampylobakterióza vznikne, pokud není dostatečně tepelně upravené maso nebo jiné zvířecí produkty. Typickými příznaky jsou průjem, zvýšená teplota nebo žaludeční bolesti. Onemocnění trvá asi týden, jedná se o lehkou infekci, která ale není příjemná. Nebezpečí může hrozit malým dětem, seniorům a lidem, kteří mají sníženou imunitu. Po práci se syrovými potravinami si vždy umyjte ruce a důkladně čistěte kuchyňské náčiní. 

Mohlo by vás zajímat:  Čištění myčky přírodní cestou: hodí se ocet nebo citron

Hygiena v kuchyni je důležitá nejen pro zdraví naše, ale i naší rodiny. Proto dbejte na to, abyste v kuchyni měli vždy čisto a uklizeno. V dnešní nelehké době je to dvakrát důležité. Po každém nákupu si umyjte ruce, po vyložení nákupu to udělejte znovu. Potraviny skladujte podle doporučení a snažte se na ně co nejméně sahat. Jedině tak předejdete nakažení některou z bakterií.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/9-places-germs-are-lurking-in-your-kitchen/
Přidat na Seznam.cz