Plýtvání jídlem sníží rozumné nakupování a správné skladování potravin
Pravděpodobně každého zasáhly vysoké ceny potravin. Za týdenní nákup zaplatíme nyní mnohem vyšší finanční částky. O to více by si měl člověk jídla považovat a zbytečně ho nevyhazovat do koše. Je to škoda. Jak na to?
Choďte nakupovat se seznamem
Základem toho, abyste potravinami neplýtvali, je nakoupit jich tolik, kolik opravdu stihnete spotřebovat. Proto byste na nákup měli vyrazit s lístkem, kde budete mít napsáno, co konkrétně potřebujete. I když vás to bude lákat v obchodě koupit něco dalšího, řiďte se jen tím, co považujete za nejdůležitější. Nač vám bude plato jogurtů, když je nestihnete sníst?
Zamrazit lze ledacos
Velkým pomocníkem je mrazák, do kterého můžete dát zamrazit nejen přebytek ovoce a zeleniny, ale také maso a další druhy potravin. Víte, že zmrazit lze i pečivo? Je to lepší než ho vyhodit do koše. Takto je možné uchovat chléb i rohlíky. Dejte je do mikrotenového mrazicího sáčku a dobře uzavřete. Minimálně týden i více vám v mrazáku pečivo vydrží. Chléb ale nesmí být před zmrazením teplý, čerstvě vytažený z trouby.
Jak zmrazit brambory
Syrové brambory sice zmrazit nelze, ale ty vařené ano. Máte-li připraveno větší množství bramborového pyré, dejte ho do uzavíratelné nádoby. Takto je ho možné uložit do mrazáku. Když ho třeba za týden vytáhnete, bude po rozmrazení chutnat jako čerstvé.
Jak zmrazit máslo
Někdy se podaří koupit v akci zlevněné máslo. Vyplatí se vzít více kusů a zamrazit je. Za dobrou cenu budete mít k dispozici máslo po delší dobu, aniž byste ho museli stále dokupovat. Zmrazit ho můžete v původním obalu, takže je to vlastně velmi jednoduché.
Zmrazujeme vejce
Jestli se divíte, že lze zmrazit i čerstvá vejce, není na tom nic zvláštního. Ale musíte dodržet určitý postup. Vejce ve skořápce nezmrazujeme. Je třeba je rozklepnout do nádoby s víčkem. Uzavřete ho a dáte do mrazáku.
Zdroj: https://www.sustainability.vic.gov.au/recycling-and-reducing-waste/at-home/avoid-waste/food-waste/how-to-save-food