Plýtvání jídlem předejde chytré nakupování i správné skladování potravin

Plýtvání jídlem předejde chytré nakupování i správné skladování potravin

Plýtvání potravinami je stále neřešitelný problém, který trápí především rozvojové země. Přestaňte plýtvat jídlem. Naučte se správně nakládat s potravinami, abyste je nemuseli vyhazovat i vy.

Nákup je třeba pečlivě naplánovat

Všimli jste si, že pokud jdete nakupovat do supermarketu, musíte jít všemi uličkami, než se dostanete k tomu, co potřebujete? Jsou to například pulty s pečivem, uzeninami nebo drogerie, které jsou umístěné až v zadní části obchodu. V marketech je systém uložení zboží nastaven tak, abyste toho při jednom nákupu pořídili co nejvíce. Akční ceny vás lákají k nákupu a vy tak utratíte zbytečně za něco, co ve skutečnosti nepotřebujete.

Mohlo by vás zajímat:  Zvládněte generální úklid bez stresu a rychle. Mnohé činnosti si lze velmi ulehčit

Na každý nákup je potřeba se důkladně připravit. Zjistěte, co vám v lednici a ve spíži chybí. Zkontrolujte, které pokrmy brzy projdou doporučenou dobou spotřeby, a snažte se je spotřebovat co nejdříve. Podle toho pak sestavte přesný nákupní seznam a toho se při nakupování držte.

Zdroj obrázku: Freepik

Potraviny doma skladujte chytře

Především mléčné výrobky, maso, ryby a uzeniny potřebují uložit ihned po návratu z obchodu do lednice. Rozmyslete si, co budete potřebovat nejdříve, a zbytek dejte na místo určení. Část do lednice a část do mrazáku. Některé potraviny, například cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, brambory, ovoce a ostatní zeleninu, doporučujeme skladovat v chladnější místnosti, například ve sklepě nebo na verandě.

Mohlo by vás zajímat:  Podlahové vytápění zajišťuje úspory i rovnoměrně vytopený vzduch

Jak potraviny zamrazit?

Většina potravin se dá zmrazit a použít později, pokud víte, že je nestihnete spotřebovat v následujících dnech. Nemusíte se bát zamrazit hotové polévky, omáčky, jídlo s masem i ovocem. Takto můžete prodloužit trvanlivost potravin o několik měsíců. Dříve, než potravinu zamrazíte, se přesvědčte, že nemění svou konzistenci nebo chuť. Pokud ano, nezamrazujte ji. Jídlo lze zamrazit v igelitových sáčcích nebo v uzavíratelných plastových kuchyňských nádobkách. Každý pokrm označte názvem a datem zamrazení.

Zdroj: https://www.sustainability.vic.gov.au/recycling-and-reducing-waste/at-home/avoid-waste/food-waste/how-to-save-food
Přidat na Seznam.cz