Plýtvání jídlem je úplně zbytečné. Ze zbylých potravin ještě vykouzlíte chutnou večeři

Plýtvání jídlem je úplně zbytečné. Ze zbylých potravin ještě vykouzlíte chutnou večeři

Jaký pohled se vám otevírá při návštěvě chladničky? Kastrůlek vlevo obsahuje včerejší těstoviny a další zbylé potraviny, vpravo se nachází naopak ovadlá zelenina nebo zbytek sýra? Rozhodně není čas na úklid a vyhození všech potravin do koše, ze všeho můžete připravit parádní oběd nebo rychlou teplou večeři. Omezení plýtvání potravin v domácnosti napomůže domácímu rozpočtu, ale také uleví životnímu prostředí. Jak zužitkovat vše, co je doma po ruce?

Takřka třetina potravin v koši

V západních evropských zemích končí v koši až třetina koupených potravin, na celou Evropskou unii to je částka 149 miliard eur. Ani Češi na tom nejsou nejlépe, v Česku se v absolutních číslech vyhodí 830 tisíc tun potravin, při jejichž vypěstování rostou emise skleníkových plynů nebo se zbytečně využívá třetina zemědělské půdy a pastvin. Také pětina pitné vody přijde vniveč vlivem vyhozených potravin. Až půjdete příště do chladničky, zkuste si tato čísla představit a včerejší těstoviny si zapečte nebo je dejte do salátu.

Mohlo by vás zajímat:  Nadýchané a měkké ručníky si nemusíte užívat jen po zakoupení. Správným praním budou dokonalé stále
Zdroj obrázku: Freepik

Včerejší těstoviny k dnešnímu obědu

Vyhazovat den staré těstoviny? Zbytečné! Stačí je přidat do sýrové nebo rajčatové omáčky a prohřát. Výborně chutnají také zapečené s nakrájenou zeleninou, hodí se květák, brokolice, mrkev i celer nebo pórek. Navrch připravte sós z rozpuštěné nivy v mléce nebo smíchané v jogurtu a posypejte parmazánem a dejte zapéct. Z těstovin si můžete připravit také delikátní salát spolu se zeleninou, vajíčkem natvrdo, zbytky masa a sýrem feta. Stačí dozdobit olivami a posypat oblíbenými bylinkami a vynikající salát můžete servírovat!

Mohlo by vás zajímat:  Čedičová moučka dodá rostlinám sílu po celý rok. Jedinečné hnojivo je vyživí a ochrání

Ovadlou zeleninu osvěžte

Po zvadlé a změklé zelenině nikdo netouží, ale stačí malý trik a může být zase plná chuti. Stačí ji ponořit do lázně se studenou vodou, můžete přidat pár kostek ledu a nezapomeňte na vinný ocet, na litr vody asi 3 lžíce. Po hodině bude zelenina zase pevná a vhodná ke konzumaci. Tento trik můžete použít i na brambory, řepu, papriky nebo lilky, samozřejmě také na okurky, které nakrájejte do salátu.

Na tvrdý chleba platí pára

Co se starým pečivem? Můžete jej pokropit vodou a vložit do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10–15 minut. Stejně jako se napařují knedlíky můžete také dát do cedníku plátky chleba nebo housky a nahřát v páře po dobu 5 minut. Tvrdý chleba se také hodí na přípravu smaženek, stačí rozšlehat vejce s 2 lžícemi mléka, plátky obalit a osmažit z obou stran. Z pečiva můžete také připravit suché krutony nebo delikátní toasty s nivou a osmahnutou cibulkou v toustovači.

Zdroj: https://www.discovermagazine.com/environment/food-waste-is-a-serious-problem-here-are-9-ways-to-throw-away-less-food
Přidat na Seznam.cz