Plýtvání jídlem je úplně zbytečné. Ze zbylých potravin ještě vykouzlíte chutnou večeři
Jaký pohled se vám otevírá při návštěvě chladničky? Kastrůlek vlevo obsahuje včerejší těstoviny a další zbylé potraviny, vpravo se nachází naopak ovadlá zelenina nebo zbytek sýra? Rozhodně není čas na úklid a vyhození všech potravin do koše, ze všeho můžete připravit parádní oběd nebo rychlou teplou večeři. Omezení plýtvání potravin v domácnosti napomůže domácímu rozpočtu, ale také uleví životnímu prostředí. Jak zužitkovat vše, co je doma po ruce?
Takřka třetina potravin v koši
V západních evropských zemích končí v koši až třetina koupených potravin, na celou Evropskou unii to je částka 149 miliard eur. Ani Češi na tom nejsou nejlépe, v Česku se v absolutních číslech vyhodí 830 tisíc tun potravin, při jejichž vypěstování rostou emise skleníkových plynů nebo se zbytečně využívá třetina zemědělské půdy a pastvin. Také pětina pitné vody přijde vniveč vlivem vyhozených potravin. Až půjdete příště do chladničky, zkuste si tato čísla představit a včerejší těstoviny si zapečte nebo je dejte do salátu.

Včerejší těstoviny k dnešnímu obědu
Vyhazovat den staré těstoviny? Zbytečné! Stačí je přidat do sýrové nebo rajčatové omáčky a prohřát. Výborně chutnají také zapečené s nakrájenou zeleninou, hodí se květák, brokolice, mrkev i celer nebo pórek. Navrch připravte sós z rozpuštěné nivy v mléce nebo smíchané v jogurtu a posypejte parmazánem a dejte zapéct. Z těstovin si můžete připravit také delikátní salát spolu se zeleninou, vajíčkem natvrdo, zbytky masa a sýrem feta. Stačí dozdobit olivami a posypat oblíbenými bylinkami a vynikající salát můžete servírovat!
Ovadlou zeleninu osvěžte
Po zvadlé a změklé zelenině nikdo netouží, ale stačí malý trik a může být zase plná chuti. Stačí ji ponořit do lázně se studenou vodou, můžete přidat pár kostek ledu a nezapomeňte na vinný ocet, na litr vody asi 3 lžíce. Po hodině bude zelenina zase pevná a vhodná ke konzumaci. Tento trik můžete použít i na brambory, řepu, papriky nebo lilky, samozřejmě také na okurky, které nakrájejte do salátu.
Na tvrdý chleba platí pára
Co se starým pečivem? Můžete jej pokropit vodou a vložit do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10–15 minut. Stejně jako se napařují knedlíky můžete také dát do cedníku plátky chleba nebo housky a nahřát v páře po dobu 5 minut. Tvrdý chleba se také hodí na přípravu smaženek, stačí rozšlehat vejce s 2 lžícemi mléka, plátky obalit a osmažit z obou stran. Z pečiva můžete také připravit suché krutony nebo delikátní toasty s nivou a osmahnutou cibulkou v toustovači.
Zdroj: https://www.discovermagazine.com/environment/food-waste-is-a-serious-problem-here-are-9-ways-to-throw-away-less-food
