Pár triků a příprava ryby v kuchyni se může obejít bez nepříjemných pachů

Ryby patří mezi jedny z nejzdravějších potravin a měly by se na vašem stole objevovat pravidelně. Obsahují mnoho zdravých tuků. Navíc báječně chutnají. Většina lidí se jim ale vyhýbá kvůli zápachu, který přetrvává na prkéncích i v celé kuchyni poměrně dlouhou dobu. Situace má ale několik řešení. Správnými postupy při přípravě ryb se můžete tohoto problému snadno zbavit.

Předpříprava samotné ryby

Pokud se nechystáte vařit rybu čerstvě vytaženou z rybníka, pravděpodobně už nějakou dobu ležela na pultu v supermarketu. V tomto případě rybka příliš valně nevoní, když ji vybalíte z fólie. Nejprve ji důkladně omyjte pod proudem vlažné vody. Tím se zbavíte většiny slizu, kterým je kůže ryby pokryta. Poté ji dobře vysušte papírovými utěrkami. Rybu pak naložte na několik minut do mísy s vychlazeným mlékem. Mléko funguje jako výborný pohlcovač pachů a chuť ryby nijak nezmění. Její maso bude naopak extra křehké.

Zdroj obrázku: Pixabay

Údržba kuchyňského nádobí

Když rybu porcujete a krájíte na dřevěném prkénku, zákonitě se deska pokryje slizem a velmi dlouho zapáchá rybinou. S odstraněním pachů vám pomůže jedlá soda. Nasypte ji na prkénko, nože a všechny pomůcky, které přišly do kontaktu s rybou. Prášek stačí otřít vlhkou houbou po několika minutách. Uvidíte, že zápach zmizí.

Pokud rybu smažíte na pánvi nebo pečete v pekáčku s olejem, přidejte pak na dno nádobí čajovou sedlinu s trochou vody. Směs povařte a poté nádobu umyjte běžným způsobem.

Zdroj obrázku: Pixabay

Účinná neutralizace pachu

Pokud si při přípravě ryby nenasadíte na ruce gumové rukavice, budou vám také pěkně zapáchat. V tomto případě se ale uplatní potravina, kterou se rybí maso dochucuje před konzumací – citron. Stačí si trochou citronové šťávy potřít dlaně. Dejte si ale pozor na záděrky. Citron je příliš agresivní a mohl by nepříjemně štípat. Stejně dobře poslouží i kuchyňská sůl.

Přidat na Seznam.cz