Ostré nože jsou pokladem každého kuchaře. Starat se o tyto nástroje je třeba umět

Ostrý nůž je základ pro přípravu pokrmů a jednotlivé kuchyňské nože jsou také vizitkou samotného šéfkuchaře, což platí i v domácím prostředí. Ve stojanu by neměly chybět nože na maso, zeleninu, ryby nebo na vykosťování, samozřejmostí je pak univerzální kus a také jeden na krájení pečiva. A jak by péče o tyto ostré nástroje měla vypadat, aby sloužily dlouhá léta a nemusely se neustále dokupovat nové kusy?

Vliv prkénka na kvalitu nože

Krájet nožem zeleninu na talíři nebo používat mramorové či skleněné desky? Zastánci těchto krájecích podložek argumentují hygienou a čistotou, ale podle odborníků je nejvhodnější prkénko dřevěné, při jehož používání se nože tupí nejméně. Dřevěné prkénko by mělo být z masivu tvrdých dřev, jiné varianty jsou sice designově zajímavé, ale nemají dlouhou životnost. Prkénko by mělo být dostatečně bytelné, lehké by mohlo klouzat po pracovní ploše a mohlo by dojít k úrazu.

Zdroj obrázku: Freepik

Práce s nožem

Jak si usnadnit práci s nožem při krájení masa? Především je nutné jej porcovat se suchýma rukama. Vhodné je umístit na chvíli maso do mrazicího boxu, aby drželo tvar a lépe se zpracovávalo. Nůž by měl mít dostatečně dlouhou a ostrou čepel pro provedení řezu. Okamžitě po použití se musí čepel očistit od zbytků masa nebo potravin a uložit do stojanu na nože. Nože by se neměly nikdy ukládat k ostatním příborům kvůli možnému ztupení i zvýšenému riziku zranění při vyndávání příborů ze zásuvky.

Pravidelné ostření

Zatímco šéfkuchaři si brousí nože takřka denně, v domácím prostředí stačí naostřit čepele jednou za měsíc. K broušení slouží automatické brousky nebo elektrické ostřiče nožů, ale snadno je lze nabrousit také pomocí brusného kamene nebo ocílky. Nůž by měl být vždy umístěn v dřevěném stojanu mimo dosah dětí a neměl by se nikdy mýt v myčce, pouze ručně po každém použití, a na závěr dokonale otřít.

Zdroj: https://towncutler.com/pages/care-and-maintenance
Přidat na Seznam.cz