Oplachování pitnou vodou nedostačuje. Zeleninu a ovoce zbaví pesticidů tři snadné postupy
Odnepaměti se učíme, že ovoce a zeleninu je třeba před konzumací omýt. Je to ale dostatečné? Záleží na tom, co od omytí čekáme. Pokud chceme odstranit základní nečistoty, které na plodinách ulpí třeba při pěstování, skladování nebo transportu, je dostatečný proud pitné vody vyhovující. Když ale potřebujeme zbavit ovoce a zeleninu pesticidů, není voda úplně tím nejlepším. Po čem v takovém případě sáhnout?
Ocet
Klasický ocet, značený jako „kvasný lihový“, se v kuchyni používá běžně. Nejčastěji samozřejmě na okyselení různých jídel. Ocet ale lze použít i jako prostředek k odstranění pesticidů. Jak na to? Základem je připravit pro ovoce a zeleninu vhodnou lázeň. A to v poměru 1 : 3. To znamená, že na jeden díl octa se použijí tři díly vody. Do této lázně se ovoce a zelenina ponoří na dobu asi 15 minut. Následovat by mělo důkladné omytí pitnou vodou. A konzumaci už nic nebrání.

Citron
Ocet sice může na pesticidy dobře fungovat, ale má i svá negativa. Těmi je pochopitelně nadměrný zápach, který může negativně ovlivnit i celkový dojem z konzumace. Jako alternativa se proto nabízí citron, popřípadě i kyselina citronová. V případě šťávy z citronu je vhodné připravit lázeň pro ovoce a zeleninu z jedné polévkové lžíce šťávy (nebo kyseliny citronové) a cca 200 ml vody. V této lázni ponechte ovoce a zeleninu opět asi 15 minut. Poté by mělo následovat velmi důkladné omytí.
Jedlá soda
Jedlá soda se hodí na pálení žáhy, na změkčení vody, ale i na očištění ovoce a zeleniny od pesticidů. Jaký použít poměr? Zhruba dvě plné, vrchovaté polévkové lžíce jedlé sody se rozpustí v jednom litru čisté vody. Do této lázně se ponoří ovoce a zelenina znovu zhruba na čtvrt hodiny a poté se opláchnou. Alternativně lze lázeň vytvořit z jedné lžíce jedlé sody a jedné lžíce kuchyňské soli. Více soli není vhodné kvůli ovlivnění chuti používat.
Zdroj: http://npic.orst.edu/faq/fruitwash.html
