Ocet není jenom jeden. Známé i exotické druhy ozvláštní různé typy pokrmů

Ocet není jenom jeden. Známé i exotické druhy ozvláštní různé typy pokrmů

Jakým octem správně dochutit různé typy potravin? Některé druhy se hodí k masu, jiné zase na marinády nebo omáčky. Druhů octa je několik, a proto je dobré vědět, k čemu jsou vhodné, aby nenastala situace, že jídlo nebude poživatelné. Zásadní věcí je, že ho nesmíte použít větší množství, abyste chuť pokrmů úplně nepřebyli.

Některé druhy octa pocházejí z exotických surovin

Oblíbeným je balzamikový ocet, kterého stačí jen pár kapek k dochucení nejen ryb, ale také zeleniny nebo dezertů. Jablečný ocet se používá jako jedna z přísad do konzerv a také se hodí na čištění domácnosti, protože má skvělé čisticí vlastnosti a navíc dezinfikuje. Broskvový ocet společně s olivovým a nasekanou bazalkou se stane vynikajícím dresinkem pro lehké saláty, které si vychutnáváme hlavně v létě.

Mohlo by vás zajímat:  Bílá plíseň na substrátu ohrožuje rostlinu na životě. Včasný zásah ji dokáže zachránit

Malinový ocet využijete na saláty ze sýrů, také jako součást dipů nebo jím rozbijete sladkost některých dezertů. K rajčatovému octu stačí přidat bylinky a vykouzlíte jednoduchou marinádu, která se bude hodit například při grilování vepřového masa. Ocet z červeného vína je velmi oblíbený na červené maso a zvěřinu.

Zdroj obrázku: Freepik

V kuchyni mějte také bylinkový nebo orientální ocet

Pokud si domů pořídíte orientální ocet z rýže a přidáte limetku a zázvor, máte skvělý doplněk k asijským jídlům. Ocet z bílého vína je jemnější než lihový ocet, hodí se na saláty a vařenou zeleninu, kterou skvěle ochutí. Bylinkový využijete pro vinaigrette, na který použijte 1 díl octa a 3 díly olivového oleje.

Mohlo by vás zajímat:  Nejčastější chyby při praní ničí oděvy i pračku. Podívejte se, co rozhodně nedělat

Ocet si můžete koupit také z chilli. Je to vynikající přísada do omáček nebo marinády, které připravujete pod vepřové maso. Určitě vyzkoušejte různé druhy octů, protože uvidíte, že v chuti jídla udělají velký rozdíl. Některé si nezamilujete na první ochutnání, ale rozhodně stojí za to. Stejně jako olej je můžete skladovat ve skleněných nádobách. Navíc vydrží dlouhou dobu, protože do pokrmů spotřebujete jen několik kapek.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/all-about-vinegars-482408
Přidat na Seznam.cz