Oblíbený alobal představuje skrytou hrozbu. Naštěstí ho lze snadno nahradit
Alobal je běžným vybavením každé kuchyně. Někteří tvrdí, že použití alobalu při vaření může způsobit, že hliník prosakuje do potravin a ohrožuje tak naše zdraví. Jiní tvrdí, že je jeho použití zcela bezpečné. Kde je tedy pravda?
Co je vlastně alobal zač
Alobal je lesklý list z hliníkového kovu. Je vyroben válcováním velkých plátů hliníku, dokud nejsou tenčí než 0,2 mm. Používá se pro různé účely, včetně balení, izolace a přepravy. Doma jej používáme ke skladování potravin, k zakrytí pečicích ploch a k balení potravin, jako je maso.
Hliník v potravinách
Malé množství hliníku obsahují také potraviny. Vyskytuje se například v ovoci, zelenině, masu, rybách, obilovinách či mléčných výrobcích. Větší pravděpodobnost, že hliník absorbují a udrží jej, se vyskytuje u čajových lístků, špenátu či ředkviček. Mimo jiné hliník obsahují také látky, které jsou používány pro potravinářské zpracování, jako jsou konzervační látky, barviva a zahušťovadla. Výskyt hliníku je tak pravděpodobnější u kupovaných potravin.
Alobal v kuchyni
Ač pochází většina přijatého hliníku z potravin, studie ukazují, že použití alobalu může jeho množství zvýšit. Množství hliníku, které je do potravin uvolněno, závisí na:
- teplotě: vaření při vyšších teplotách jeho množství zvyšuje,
- potravinách: vaření s kyselými potravinami, jako jsou rajčata, zelí a rebarbora pravděpodobnost uvolnění hliníku zvyšuje,
- jiných složkách: množství uvolněného hliníku ovlivňuje například sůl či jiné koření,
- výběru masa: je vědecky dokázáno, že vaření červeného masa v alobalu zvyšuje jeho obsah o 89 až 378 %.
Jak jej nahradit?
K balení potravin použijte potravinářskou fólii, pečicí papír či potravinové boxy. Je-li to možné, použijte při grilování masa ocelové špízy a při vaření ocelové koše.
Jak se vyhnout hliníku?
- nevařte na vysoké teploty, volte raději nižší,
- používejte nádobí, které není vyrobeno z hliníku, ale z porcelánu či skla,
- pokud používáte alobal, vyhněte se vaření kyselých potravin.