Oblíbený alobal představuje skrytou hrozbu. Naštěstí ho lze snadno nahradit

Alobal je běžným vybavením každé kuchyně. Někteří tvrdí, že použití alobalu při vaření může způsobit, že hliník prosakuje do potravin a ohrožuje tak naše zdraví. Jiní tvrdí, že je jeho použití zcela bezpečné. Kde je tedy pravda?

Co je vlastně alobal zač

Alobal je lesklý list z hliníkového kovu. Je vyroben válcováním velkých plátů hliníku, dokud nejsou tenčí než 0,2 mm. Používá se pro různé účely, včetně balení, izolace a přepravy. Doma jej používáme ke skladování potravin, k zakrytí pečicích ploch a k balení potravin, jako je maso.

Zdroj obrázku: Pixabay

Hliník v potravinách

Malé množství hliníku obsahují také potraviny. Vyskytuje se například v ovoci, zelenině, masu, rybách, obilovinách či mléčných výrobcích. Větší pravděpodobnost, že hliník absorbují a udrží jej, se vyskytuje u čajových lístků, špenátu či ředkviček. Mimo jiné hliník obsahují také látky, které jsou používány pro potravinářské zpracování, jako jsou konzervační látky, barviva a zahušťovadla. Výskyt hliníku je tak pravděpodobnější u kupovaných potravin.

Alobal v kuchyni

Ač pochází většina přijatého hliníku z potravin, studie ukazují, že použití alobalu může jeho množství zvýšit. Množství hliníku, které je do potravin uvolněno, závisí na:

  • teplotě: vaření při vyšších teplotách jeho množství zvyšuje,
  • potravinách: vaření s kyselými potravinami, jako jsou rajčata, zelí a rebarbora pravděpodobnost uvolnění hliníku zvyšuje,
  • jiných složkách: množství uvolněného hliníku ovlivňuje například sůl či jiné koření,
  • výběru masa: je vědecky dokázáno, že vaření červeného masa v alobalu zvyšuje jeho obsah o 89 až 378 %.
Mohlo by vás zajímat:  Prach je věčný nepřítel úklidu. Zkuste na něj tentokrát vyzrát

Jak jej nahradit?

K balení potravin použijte potravinářskou fólii, pečicí papír či potravinové boxy. Je-li to možné, použijte při grilování masa ocelové špízy a při vaření ocelové koše.

Jak se vyhnout hliníku?

  • nevařte na vysoké teploty, volte raději nižší,
  • používejte nádobí, které není vyrobeno z hliníku, ale z porcelánu či skla,
  • pokud používáte alobal, vyhněte se vaření kyselých potravin.
Přidat na Seznam.cz