Baked Potatoes 58735 1280

Oblíbený alobal představuje skrytou hrozbu. Naštěstí ho lze snadno nahradit

Alobal je běžným vybavením každé kuchyně. Někteří tvrdí, že použití alobalu při vaření může způsobit, že hliník prosakuje do potravin a ohrožuje tak naše zdraví. Jiní tvrdí, že je jeho použití zcela bezpečné. Kde je tedy pravda?

Co je vlastně alobal zač

Alobal je lesklý list z hliníkového kovu. Je vyroben válcováním velkých plátů hliníku, dokud nejsou tenčí než 0,2 mm. Používá se pro různé účely, včetně balení, izolace a přepravy. Doma jej používáme ke skladování potravin, k zakrytí pečicích ploch a k balení potravin, jako je maso.

Mohlo by vás zajímat:  Pravidelné a správné větrání osvěží a vyčistí vzduch v interiéru
Zdroj obrázku: Pixabay

Hliník v potravinách

Malé množství hliníku obsahují také potraviny. Vyskytuje se například v ovoci, zelenině, masu, rybách, obilovinách či mléčných výrobcích. Větší pravděpodobnost, že hliník absorbují a udrží jej, se vyskytuje u čajových lístků, špenátu či ředkviček. Mimo jiné hliník obsahují také látky, které jsou používány pro potravinářské zpracování, jako jsou konzervační látky, barviva a zahušťovadla. Výskyt hliníku je tak pravděpodobnější u kupovaných potravin.

Alobal v kuchyni

Ač pochází většina přijatého hliníku z potravin, studie ukazují, že použití alobalu může jeho množství zvýšit. Množství hliníku, které je do potravin uvolněno, závisí na:

  • teplotě: vaření při vyšších teplotách jeho množství zvyšuje,
  • potravinách: vaření s kyselými potravinami, jako jsou rajčata, zelí a rebarbora pravděpodobnost uvolnění hliníku zvyšuje,
  • jiných složkách: množství uvolněného hliníku ovlivňuje například sůl či jiné koření,
  • výběru masa: je vědecky dokázáno, že vaření červeného masa v alobalu zvyšuje jeho obsah o 89 až 378 %.
Mohlo by vás zajímat:  Úklid za pár korun aneb Efektivní čističe na různé povrchy i nečistoty lze vyrobit z pár běžných věcí

Jak jej nahradit?

K balení potravin použijte potravinářskou fólii, pečicí papír či potravinové boxy. Je-li to možné, použijte při grilování masa ocelové špízy a při vaření ocelové koše.

Jak se vyhnout hliníku?

  • nevařte na vysoké teploty, volte raději nižší,
  • používejte nádobí, které není vyrobeno z hliníku, ale z porcelánu či skla,
  • pokud používáte alobal, vyhněte se vaření kyselých potravin.
Přidat na Seznam.cz