Oblíbené těstoviny se připravují na tisíc způsobů. Skutečně dobře uvařit je umí však málokdo

Těstoviny patří mezi nejoblíbenější potraviny vůbec. Dají se totiž připravit na spoustu způsobů a navíc jsou jednoduché a rychlé na přípravu. Když nevíte, co uvařit, sáhnete po těstovinách a několika dalších surovinách, které najdete v lednici. Ačkoli si na vaření těstovin troufne každý, nemusí jít o naprosto jednoduchou činnost. Možná se v nevědomosti dopouštíte některých běžných chyb, kvůli kterým nedosáhnete špičkové chuti svých těstovin.

Příliš dlouhá doba vaření

V České republice jsme zvyklí vařit těstoviny doměkka. Jejich správná konzistence by ale měla být takzvaně na skus, tedy al dente. To znamená, že těstoviny by měly uvnitř být ještě trošku tvrdé. Pokud ale takto těstoviny připravovat nechcete, dejte si alespoň pozor na to, ať je nepřevaříte. Neměla z nich být kaše, každá těstovina by měla být snadno oddělitelná od ostatních. Převařené těstoviny můžete zachránit tak, že je ihned slijete a přelijete studenou vodou.

Nedostatek vody a soli

Při vaření těstovin bychom neměli používat hrnce, které jsou tak akorát velké, aby se do nich těstoviny vešly. Měly by to být opravdu velké hrnce s velkým množstvím vody. Při vaření v ní těstoviny mohou volně plavat a neslepí se k sobě. Je také dobré vodu, ve které těstoviny vaříme, dostatečně osolit. Někdy se může zdát, že soli je opravdu hodně. Tak je to ale správně.

Zdroj obrázku: Freepik

Olej do vody

Někteří lidé přidávají k vařícím těstovinám do vody olej. Má to podle všeho zabránit slepení těstovin a dodat jim to lepší chuť. Bohužel je to nesmysl. Olej přidejte až k těstovinám, které jsou již slité a dostatečně uvařené. Hodí se zejména olivový olej, který je promastí, zvýrazní jejich chuť a taktéž jim dodá přitažlivý lesk.

Celozrnné těstoviny

Pokud toužíte po změně, můžete místo klasických těstovin z bílé mouky použít celozrnné. Ale pozor – ne každému chutnají.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/cooking-pasta-mistakes/
Přidat na Seznam.cz