Close Up Meat Grilling Barbecue Summer Lifestyle

O čistý gril se lze postarat domácími prostředky

S letní sezónou je čas připravit gril na akci. Čistý gril nejen lépe vypadá, ale také lépe vaří a zabraňuje hromadění škodlivých bakterií. Pokud hledáte zcela přírodní způsob čištění grilu, máte štěstí. V tomto článku se budeme zabývat snadnými a účinnými metodami čištění grilu pomocí domácích produktů.

Gril je potřeba vyčistit hned z několika důvodů

Čistit gril je nezbytné z několika důvodů. Za prvé špinavý gril může obsahovat škodlivé bakterie, které mohou kontaminovat jídlo, což může vést k otravě nebo jiným zdravotním problémům. Za druhé špinavý gril může ovlivnit chuť jídla, a to k horšímu. Za třetí nahromaděná mastnota a špína mohou vést k prudkému vzplanutí ohně, které může být nebezpečné a způsobit popáleniny, nebo dokonce požár. A konečně pravidelné čištění prodlouží životnost grilu tím, že zabrání korozi a dalším formám poškození. Proto je klíčové pravidelně čistit gril, zejména před začátkem nové sezóny.

Mohlo by vás zajímat:  Proti plevelu v zahradě můžeme bojovat pomocí mulče, herbicidu nebo ručně
Zdroj obrázku: Freepik

Čištění zvládnete hravě s domácími produkty

Budete potřebovat:

  • hrubý kartáč na drhnutí,
  • hliníkovou fólii,
  • jedlou sodu,
  • ocet,
  • láhev s rozprašovačem,
  • vodu,
  • gumové rukavice.

Začněte drhnutím grilovacích roštů kartáčem, abyste odstranili velké kusy nečistot. Poté vytvořte pastu ze stejných dílů jedlé sody a vody. Pastu naneste na rošty a nechte 15–20 minut působit. To totiž pomůže rozložit jakýkoli odolný tuk nebo špínu. Po 20 minutách znovu rošty vydrhněte a poté je důkladně opláchněte vodou. Pro extra čisticí sílu zmačkejte kus hliníkové fólie a použijte ji k vydrhnutí roštů. Fólie odstraní zbytky jídla a mastnoty.

Mohlo by vás zajímat:  Piliny lze zužitkovat jako hnojivo, mulč nebo ochranu před slimáky

Pro vyčištění vnějšího povrchu grilu, smíchejte stejné díly octa a vody ve spreji. Směs nastříkejte na gril a nechte pár minut působit. Poté gril otřete čistým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Tím odstraníte veškeré nečistoty a prach, které se nashromáždily na vnější straně grilu.

Vyjměte mřížky a další odnímatelné části z vnitřku grilu. V gumových rukavicích smíchejte stejné díly jedlé sody a vody, abyste vytvořili pastu. Pastu naneste na vnitřek grilu a nechte 15–20 minut působit.

Po 20 minutách houbičkou nebo kartáčem vydrhněte vnitřek grilu a poté jej důkladně opláchněte vodou. Pokud se na grilu nachází nějaké odolné skvrny nebo mastnota, můžete použít směs octa a vody k vydrhnutí vnitřku grilu před jeho opláchnutím.

Mohlo by vás zajímat:  Močovina doplní rostlinám důležitý dusík. Aplikovat lze na listy i ke kořenům

Jakmile je vše čisté a suché, gril znovu sestavte. Ujistěte se, že jsou všechny díly správně usazeny a zajištěny. Před použitím gril zapněte na 10–15 minut na vysoký stupeň, aby se spálily veškeré zbytky nečistot nebo čisticího roztoku.

Zdroj: https://www.homedepot.com/c/ah/how-to-clean-a-grill/9ba683603be9fa5395fab90ce98d10d
Přidat na Seznam.cz