Nejčastější mýty dělají z mikrovlnky nebezpečný přístroj. Pravda je však trochu jiná

Nejčastější mýty dělají z mikrovlnky nebezpečný přístroj. Pravda je však trochu jiná

Mikrovlnná trouba patří mezi zařízení, která má doma skoro každá domácnost. Používá se nejen k ohřevu jídla, ale také s její pomocí můžete rozmrazit maso, nebo dokonce grilovat či přímo uvařit jednoduché pokrmy. Trvá to jen několik minut a jídlo může chutnat jako čerstvě uvařené. Kolem mikrovlnek je ale spousta otazníků. Opravdu jsou tak nebezpečné, jak se o nich vypráví?

Jaké jsou nejčastější mýty o mikrovlnných troubách?

Jaké informace byste měli o používání mikrovlnek vědět? Mikrovlnné trouby slouží hlavně k ohřevu pokrmů, to ví každý. Někdo si v nich může udělat jednoduchý mugcake ke snídani, ale jinak v nich jídlo neuvaříte. Vejce ani maso tak nezkoušejte v mikrovlnce vařit, protože zařízení neumí ohřívat jídlo rovnoměrně, což je vidět, pokud například rozmrazujete maso. Uvnitř bude ještě zmrzlé, ale na okrajích už bude skoro vařené.

Mohlo by vás zajímat:  "V hospodě na pivu jsem nebyl měsíce. Za cenu lahvového koupím domů několik kuželek," říká bývalý štamgast Aleš

Syrové jídlo tak do mikrovlnky nepatří, protože by se mohlo zkazit, nebo dokonce spálit. A čištění mikrovlnné trouby od připálenin není jednoduchá záležitost. Určitě jste slyšeli zprávu, že mikrovlnná trouba vyzařuje záření, které je karcinogenní. Je to mýtus, na který ale mnoho lidí stále slyší. Nemusíte se bát stát blízko mikrovlnné trouby nebo do ní koukat. Rozhodně se do vašeho těla žádné nebezpečné záření nedostane.

Zdroj obrázku: Freepik

Jídlo ohřáté v mikrovlnce ztrácí výživové hodnoty

Je to další mýtus, který jen dává mikrovlnkám punc bezcennosti. Jídlo, které si v zařízení ohřejete, rozhodně bude i nadále hodnotné, jako kdybyste si ho uvařili čerstvé. Nemusíte se bát, že by jídlo ztratilo něco z toho, co mělo při vaření nebo smažení. Tam je totiž teplota úpravy mnohem vyšší než v mikrovlnkách.

Mohlo by vás zajímat:  Oblíbené brusinky si můžeme vypěstovat sami na zahradě

Hlavně v Americe koluje informace, že jsou těstoviny z mikrovlnky zdravější než ty čerstvé uvařené. Vědci tak provedli experiment, na jehož konci se zjistilo, že ti, kteří jedli těstoviny z mikrovlnky, měli o 50 % více cukru v těle než ti, kteří si je dali uvařené. Je to sice jednorázová studie, i tak z ní vyplývá, že tato informace se nebude zakládat na pravdě.

Zdroj: https://www.cbsnews.com/news/true-or-false-ridiculous-microwave-myths-you-can-stop-believing/
Přidat na Seznam.cz