Ne vždy je lednička nejlepší nápad. Některé potraviny ztratí chuť, strukturu, nebo dokonce zplesniví

Ne vždy je lednička nejlepší nápad. Některé potraviny ztratí chuť, strukturu, nebo dokonce zplesniví

Skladujete rajčata v lednici? Není to nejlepší nápad, jelikož zelenina takto nemůže správně dozrát a ztrácí chuť a šťavnatost. Je však třeba připomenout, že existuje mnohem více produktů, které do lednice nepatří, a naopak některé potraviny, které v obchodech leží na pultech, by měly být po příchodu domů uloženy právě do lednice. Týká se to například otevřených lahví olejů. Které potraviny ale v lednici ztrácí své vlastnosti, chuť nebo barvu? Pozor si dejte zejména na ty následující.

Mohlo by vás zajímat:  Vlhkost v domácnosti je častou příčinou plísní

Chléb ani avokádo raději ne

Mnoho lidí dává do lednice chléb, aby vydržel déle čerstvý. Tato metoda má ale spíš opačný účinek. Při nízkých teplotách dochází k rekrystalizaci škrobu, což způsobuje zatuchnutí. Do lednice nepatří ani avokádo, nízká teplota není příznivá pro zrání a způsobuje, že ovoce je po vyjmutí z lednice tvrdé a nahnilé. Po oloupání může mít kašovitou konzistenci.

Cibule a česnek rovněž často končí na policích v lednicích. To je ale velká chyba. Vlivem nízké teploty se škrob obsažený v cibuli přeměňuje na cukr. Kvůli tomu je zelenina měkká, promáčená a celkově nepříliš chutná. Totéž platí pro česnek, ten při uchovávání v lednici ztrácí svou charakteristickou chuť, a co je obzvlášť nebezpečné, může zplesnivět.

Mohlo by vás zajímat:  Co je kročejová izolace a jaké je její využití?
Zdroj obrázku: Freepik

Rajčata nemají ráda chlad

Další zeleninou, která nemá ráda chlad a preferuje spíš pokojovou teplotu, jsou rajčata. Jejich skladování v lednici zabraňuje přirozenému dozrávání zeleniny. To má za následek ztrátu chuti a charakteristické barvy. Při skladování mimo lednici ale dávejte pozor, aby rajčata nebyla vystavována slunečnímu záření.

Brambory se v lednici chovají podobně jako cibule a česnek. Škrob, který obsahují, se přeměňuje na jednoduché cukry, kvůli kterým je zelenina měkká a nasládlá. Mnoho lidí skladuje kupované brambory na balkoně, to ale může fungovat jen v teplých měsících. V zimě, kdy teploty klesají, už by brambory měly být uskladněné doma.

Zdroj: https://www.geappliances.com/ge/lifestyles/foods-you-should-not-refrigerate.htm
Přidat na Seznam.cz