Mýt, či nemýt. Okolo vajec koluje mnoho mýtů, odborníci ale dávají jasné pokyny
Většina čerstvých potravinářských výrobků, které kupujeme v obchodech, se musí před konzumací i před tepelným zpracováním umýt. To platí zejména pro zeleninu a ovoce. V dnešním článku odpovídáme na běžnou otázku, jestli se mají vajíčka mýt.
Potřeba mytí vajíček
Vejce mohou obsahovat různé druhy bakterií, mikrobů a jiných kontaminantů. Skořepina je však bariérou, která účinně chrání vnitřek vajíčka před vniknutím škodlivých látek zvenčí. Zdá se, že mytí vajec po zakoupení a vložení čistých do chladničky bude dobrým řešením. Jak se ukazuje, nemusí to být úplně tak.
Odborníci jsou názoru, že vejce by se neměla mýt. Při odstraňování nečistot z povrchu totiž poškozujeme přírodní skořepinu, která chrání vajíčko. Pokud je tato ochrana zničena, bakterie zvenčí snáze proniknou dovnitř. Mytí vajec také zkracuje jejich trvanlivost. Doporučuje se skladovat vejce v samostatné nádobě nebo na izolovaném místě v chladničce.

Kdy je třeba vajíčka umýt
Druhou teorií je, že vejce by se měla mýt – ale ne tehdy, když je chceme skladovat v chladničce déle, jen bezprostředně před konzumací. Mnoho lidí to nedělá proto, že konzumují pouze obsah vajíček. Při rozbití vajíčka se však bakterie nebo jiné mikroby mohou dostat na bílek nebo žloutek. Stává se to například při přípravě míchaných vajec. Pokud jsou na druhé straně vejce vařená, není třeba je předem mýt.
Jíst vejce syrová se nedoporučuje kvůli riziku infekce salmonelou. Lidé, kteří se navzdory všemu rozhodnou jíst syrová vejce, by měli nejprve vydezinfikovat skořápku ve vroucí vodě. Ideální postup je zalít vejce vařící vodou a nechat namočená po 2–3 minuty. Potom je namočte do studené vody, aby se zastavil proces vaření.
Zdroj: https://www.agriculture.com/podcast/living-the-country-life-radio/should-you-wash-eggs-or-not
