Ryze1

Mnoho lidí vaří rýži v sáčcích, aniž by znali nebezpečí, které tento způsob přináší

Určitě už jste slyšeli o tom, že ohřívat jídlo v plastových nádobách může být škodlivé pro vaše zdraví. Ale co taková rýže ve varných sáčcích? I když jsou tyto sáčky určené k vaření ve vroucí vodě, plast, ze kterého jsou vyrobené, může být nebezpečný. Proto vám zde poradíme, proč dát přednost klasické rýži a jak ji snadno uvařit, aby byla chutnější a zdravější než ta ze sáčku.

Plast je zdraví škodlivý

Četné vědecké studie potvrdily, že je plast pro naše zdraví škodlivý. Obsahuje totiž látku zvanou bisfenol A, také známý jako BPA. Při ohřívání a vaření přechází BPA do produktu (do ohřívaného jídla) a poté do našeho těla. A to se týká také rýže ve varných sáčcích. Čím vyšší je teplota, tím vyšší je koncentrace BPA.

Mohlo by vás zajímat:  Nejčastější chyby, které lidé při grilování dělají
Zdroj obrázku: Freepik

A právě BPA podporuje rozvoj mnoha nemocí. Mimo jiné zvyšuje riziko vzniku obezity, inzulínové rezistence, cukrovky typu 2, kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny (především prsu a prostaty) a poruch štítné žlázy. Vede také k předčasnému dospívání u dětí, k ADHD a autismu. To je dostatečný důvod, proč se plastům při vaření a ohřívání jídla vyhnout.

Nejjednodušší způsob vaření rýže

Možná vaříte rýži v sáčcích, protože se bojíte, že vaření bez nich je složité, zdlouhavé nebo máte strach, že rýži připálíte. Ale není se čeho bát! Je to jednoduché, levnější a zabere vám to jen 20 minut. Zkuste tedy uvařit rýži tradičním způsobem, jako to dělaly naše maminky a babičky.

Mohlo by vás zajímat:  Boty mohou dělat parádu i několik let. Stačí se o ně správně starat
Zdroj obrázku: Freepik

Než začnete s vařením, zapamatujte si tato 2 pravidla:

  • Nezapomeňte dodržet správný poměr 1 : 2, tj. na jeden díl rýže dva díly vody nebo zeleninového vývaru.
  • Rýži před vařením vždy opláchněte pod tekoucí vodou.

A teď už k samotnému postupu:

  1. Do hrnce nalijte 2 šálky studené vody a přidejte špetku soli.
  2. Vodu přiveďte k varu. Až se voda začne vařit, nasypte 1 šálek rýže a promíchejte.
  3. Snižte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a nechte dusit cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
  4. Nakonec můžete přidat lžíci másla a můžete podávat.
Zdroj: https://everythingwhat.com/is-boil-in-a-bag-safe
Přidat na Seznam.cz