Mnoho domácností vaří na plynu, ale málokdo si uvědomuje jaké zdravotní následky přináší každodenní použití sporáku

Mnoho domácností vaří na plynu, ale málokdo si uvědomuje jaké zdravotní následky přináší každodenní použití sporáku

Vaření na plynu je pro mnoho domácností zcela běžnou věcí. Stačí přijít, otočit knoflíkem a na plotýnku s charakteristickým modrým plamenem postavit hrnec nebo pánev. Málokdo si ale uvědomuje, jaká rizika může plyn mít a že použití daného populárního sporáku může být dokonce životu nebezpečné. Jsou věci, které je vhodné prověřit a v případě potřeby sjednat okamžitou nápravu.

Je plyn problém?

Málokdo si uvědomuje, že plynový sporák v domácnosti opravdu může být problém s velkými dopady na lidské zdraví. Na sporáku totiž probíhá proces hoření, který přináší světlo, k ohřátí hrnce potřebné teplo, ale také může produkovat řadu nebezpečných látek a zplodin. Jde velmi často kromě jiného také o emise skleníkových plynů. Existuje totiž zcela reálné riziko, že se během používání plynového sporáku uvolňují látky, které mohou lidské zdraví ohrožovat. Jde primárně o koncentraci oxidu uhelnatého a oxidu dusičného během vaření, jejichž výskyt může překročit doporučenou normu. Problematickou se v tomto směru jeví především vysoká koncentrace oxidu dusičného.

Mohlo by vás zajímat:  Sprchový kout lze dokonale vyčistit během pár okamžiků. Stačí znát jednoduchý postup
Zdroj obrázku: Pixabay

Společné působení

Pokud zapnete plynový sporák a k tomu plynovou troubu najednou, může být norma překročena až o 90 %. Navíc bylo zjištěno, že staré trouby mohou uvolňovat částice formaldehydu. V takovém případě dlouhodobé vystavení formaldehydu a oxidu dusičného může způsobit respirační onemocnění, ale také onemocnění kardiovaskulárního systému a rakovinné bujení. Zdá se, že největší škodlivost plynů probíhá především v bytech, kde je prostor menší a hůře odvětráván. Pokud na takovém sporáku vaříte, nikdy nezapomínejte na kvalitní ventilaci. 

Mohlo by vás zajímat:  Zářivě čistá podlaha jedním tahem díky osvědčenému způsobu vytírání

Základem je tedy nejenom zaplá digestoř, ale ideálně i otevřené okno. Tato kombinace pomůže jak k tomu, že nebezpečné látky budou odsávány, tak k tomu, že se s čerstvým vzduchem může snížit jejich koncentrace v domácnostech. Největším rizikem jsou potom malé byty s neodvětrávanou kuchyní, kde plynové sporáky nemusí být nijak bezpečnou volbou. Krátkodobé působení sice není až tak rizikové, ale z dlouhodobého hlediska se může jednat o velmi nebezpečný a nevyzpytatelný problém.

Zdroj: https://qz.com/1941254/experts-are-sounding-the-alarm-about-the-dangers-of-gas-stoves/
Přidat na Seznam.cz