Mlsání bez výčitek: domácí sušené švestky si zachovají šťavnatost i důležité vitamíny

Mlsání bez výčitek: domácí sušené švestky si zachovají šťavnatost i důležité vitamíny

Švestky jsou spojeny s typickými tuzemskými dary přírody, které chutnají fantasticky jak v syrovém stavu, tak po zpracování. Pokud jste letos měli opravdu bohatou úrodu švestek a už máte plné police švestkových marmelád, určitě se vyplatí švestky usušit a udělat z nich lahodnou pochoutku.

Příprava švestek

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné pouze zralé, zdravé exempláře s neporušenou slupkou. Samozřejmě že ani červivé kusy nám nebudou dobře sloužit, proto je nutné je před jakýmkoli zpracováním důkladně roztřídit. Poté švestky dobře omyjte. Není nutné z nich odstraňovat slupku, ale nic vám nebrání ji trochu změkčit.

Mohlo by vás zajímat:  Námraza a vrstva sněhu trápí majitele zahrad rok co rok. Nejlepším prostředkem překvapivě není sůl

Než odhalíme všechna tajemství sušení švestek krok za krokem, pojďme je blanšírovat. To znamená, že je ponoříme na dvě až tři minuty do vroucí vody. Jakmile ovoce na sítu bude suché, odstraníme z něj pecky. Švestky můžeme také rozdělit na menší části, půlky nebo čtvrtky. Pro sušení využijte vybavení, které se nachází v každé kuchyni.

Zdroj obrázku: Freepik

Sušení v troubě

Suché ovoce bez pecek rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Je důležité, aby kousky švestek tvořily jednu vrstvu, takže velké množství ovoce je třeba rozdělit do několika dávek. Začněte s nízkou teplotou, nenechte ji překročit 50 °C. Můžete použít funkci horkovzduchu. První fáze sušení pokrmu trvá čtyři hodiny. Když po této době zjistíte, že se slupka začala scvrkávat, vypněte sporák a nechte ovoce vychladnout.

Mohlo by vás zajímat:  Vyhřátý byt v létě ochladí správné větrání a zvlhčení vzduchu

Znovu zapněte troubu a tentokrát nastavte teplotu na 60 °C. Budou v něm muset strávit asi pět až šest hodin. Sušené švestky poznáte podle tmavé, ale lesklé slupky. Při tomto způsobu zpracování se zachovává dužina ovoce. Nezapomeňte je správně skladovat. Vlhkost a vysoké teploty švestkám neprospívají. Chcete-li je uchovat co nejdéle čerstvé, skladujte je ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a suchém místě.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/1144494/oven-dried-plums
Přidat na Seznam.cz