Mikrovlnka už dnes nechybí v žádné kuchyni. Ne vše do ní ale patří

Mikrovlnka už dnes nechybí v žádné kuchyni. Ne vše do ní ale patří

Mikrovlnná trouba patří mezi spotřebiče, které nám ušetří nejen spoustu času. Patří mezi vybavení kuchyně, bez kterého se hospodyňky neobejdou. Můžete v něm nejen ohřívat pokrmy, ale tak rozmrazovat potraviny. Některé z nich ale nejsou vhodné do mikrovlnné trouby, protože by mohly zničit nejen mikrovlnku, ale mělo by to dopad i na vaše zdraví.

Jaké potraviny nejsou vhodné do mikrovlnné trouby?

Syrové maso by do mikrovlnné trouby vůbec nemělo přijít, stejně jako jiné potraviny. Ohřívání, nebo dokonce vaření syrového masa by přineslo jen zdravotní problémy, o které nestojíte. Mikrovlnný ohřev je totiž většinou nerovnoměrný a každou část masa tak může ohřát úplně jinak. Navíc syrové maso není vhodné pro konzumaci, protože se můžete nakazit mnoha nemocemi. Může obsahovat bakterie, jako je salmonela.

Mohlo by vás zajímat:  Zubní pasta rozzáří nejen náš úsměv. Skvělé využití najde v domácnosti i kosmetice

Také rýže by se již znovu neměla ohřívat. Vždy je nutné uvařit si novou porci. Proto vařte rýže tolik, abyste ji skutečně snědli. A proč není vhodná do mikrovlnné trouby? Jakmile rýže dosáhne pokojové teploty, mohou se v ní množit bakterie. Tím si můžete způsobit bolesti břicha nebo se objeví menší příznaky otravy. Proto je lepší si rýži vždy uvařit novou.

Zdroj obrázku: Freepik

Do mikrovlnky nepatří špenát ani brambory

Možná budete překvapeni, kolik druhů zeleniny by se do mikrovlnné trouby nemělo dávat. Mezi takové patří celer, mrkev, řepa nebo brambory. Během ohřevu se totiž mohou uvolnit karcinogenní látky, které způsobují rakovinu. Stejně tak se do mikrovlnky nehodí ani chilli papričky. Můžete si nejen popálit hrdlo, ale také mohou zasáhnout oči.

Mohlo by vás zajímat:  Speciální lžíce na nabírání těstovin pomůže změřit správnou porci na jednu osobu

Vejce byste do trouby neměli dávat vůbec. Jestliže ho máte uvařené a vychladnuté, bude dobré ho sníst přesně tak, ale nikdy ho neohřívejte, protože se v něm pak uvolňují látky, které mohou poškodit vaše zdraví. Myslete na to pokaždé, když budete chtít mikrovlnnou troubu použít. Na ohřívání se totiž hodí, ale měli byste ji využívat co nejméně.

Zdroj: https://www.eatthis.com/foods-to-never-microwave/
Přidat na Seznam.cz