Maso z vývaru je jako stvořené pro kulinářské umění. Vyzkoušejte netradiční recepty
Vývar řadíme v Česku mezi nejpopulárnější polévky. Do vývaru se kromě masa dává také kořenová zelenina, cibule a různé koření. Vývar je sváteční polévkou, kterou lze doplnit domácími nudlemi nebo játrovými knedlíčky. Pokud nechcete přidat do polévky také maso, které se stalo základem vývaru, můžete z něj snadno vyrobit například druhý chod nebo rychlou a chutnou večeři. Máme pro vás recepty, které potěší nejednoho labužníka.
Krokety z masa z kuřecího vývaru
Budete potřebovat asi 800 g kuřecího masa z vývaru, přibližně 75 ml olivového oleje, sůl, pepř, sladkou červenou papriku, strouhanku, granulovaný sušený česnek nebo dva až tři stroužky čerstvého česneku, provensálské bylinky a muškátový oříšek. Samotná příprava je jednoduchá. Oddělené maso od kostí a kůže pomelte v mlýnku. Pomletou směs masa smíchejte s ostatními ingrediencemi. Z hmoty tvoříme malé krokety, které obalíme ve strouhance a smažíme asi po 6 minutách na každé straně na zahřátém tuku. Podávejte s hranolky, salátem a oblíbenou omáčkou.

Guláš z masa z vývaru
Vařené maso z lahodného vývaru bude dobře fungovat také jako základ pro guláš. V tomto receptu budeme potřebovat:
- část masa z vývaru,
- zeleninu z vývaru,
- 1 šálek vývaru,
- 1 cibuli,
- kousek pórku,
- 1 lžíci oleje,
- 1 lžíci rajčatového protlaku,
- 1 lžíci mouky,
- 250 ml smetany (18% na polévky a omáčky),
- koření: sůl, pepř, koření na kuře, bazalku, oregano, sekanou petrželku.
Příprava je zcela jednoduchá:
V pánvi zahřejeme olej a usmažíme cibuli nakrájenou na malé kostky. Přidáme maso a smažíme několik minut. K masu a cibuli přidejte postupně rajčatový protlak, vývar a koření. Vařte celou směs po dobu 5 minut. Hotovou omáčku zahustěte smetanou smíchanou s moukou a celé znovu nechte vařit. Takto uvařený domácí guláš podáváme nejlépe s bramborami, pečivem nebo knedlíky.
A jaké maso je nejlepší použít do vývaru?
Základem vývaru mohou být různá masa. Drůbež, hovězí maso nebo i vepřové kosti. Je důležité, aby vybrané kusy masa byly poměrně mastné. Tuk je totiž hlavním nositelem chuti. Vynikající chuť polévce dodá trocha telecího masa nebo kousky zvěřiny.
Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/how-to-recycle-broth-meat
