Maliny nebo rybíz už nikoho nepřekvapí, ale domácí angrešt si získá obdiv netradiční chutí

Maliny nebo rybíz už nikoho nepřekvapí, ale domácí angrešt si získá obdiv netradiční chutí

Angrešt je ovoce, jehož keř není vůbec náročný na pěstování. Vyplatí se ho mít na zahradě, protože přes léto pak budete mít krásné a šťavnaté plody, které stačí utrhnout, a můžete s nimi rovnou do úst. Z plodů si ale můžete doma vyrobit také výborný džem, který se bude hodit do dezertů nebo například na palačinky.

Angrešt je keř, který má trnité výhonky

Angrešt patří mezi keře, které poslední dobou získávají na oblíbenosti. Může dorůst až do výšky 1,5 metru, jeho výhonky jsou pokryté trny a jejich počet závisí na tom, jakou si zrovna koupíte odrůdu. Angrešt má zelené listy, které jsou na okrajích vroubkované. Keř kvete od dubna do května a na konci června se pak můžete těšit na sladké plody, které můžete sbírat několik týdnů.

Mohlo by vás zajímat:  Chryzantémy přirozeně odpuzují klíšťata, ideální jsou pro vysazení na zahradě

Rozhodně se vyplatí sledovat, jakou kupujete odrůdu. Květy totiž mohou mít různou barvu, stejně jako hotové plody. Nejznámější jsou asi zelené, ale vidět můžete také žluté nebo jinak zbarvené kuličky, které jsou většinou poseté drobnými chloupky. Jsou ale také varianty, kdy je slupka angreštu hladká.

Zdroj obrázku: Freepik

Angrešt chraňte proti nemocem, odmění se vám sladkými plody

Angrešt se sází do země již na podzim, v říjnu nebo listopadu. Potřebuje jámu hlubokou asi 40 cm, má rád zeminu úrodnou a hlavně vlhkost. Potřebuje také slunné místo, na kterém se mu podaří vyrůst a následně vykvést. Občas můžete přidat hnojivo, ale velmi důležitá je zálivka, protože angrešt nesmí být nikdy suchý. Můžete ho před suchem ochránit mulčováním, které zároveň zabrání, aby okolo něj rostl plevel.

Mohlo by vás zajímat:  V listopadu potřebuje zahrada připravit na zimní spánek

Angrešt obsahuje spoustu potřebných vitaminů, najdete v něm také minerály, jako je draslík nebo vápník. Hodí se také do redukční diety, protože nemá skoro žádné kalorie. Angreštový džem je vynikající pochoutkou nejen na lívance nebo palačinky, ale využijete ho také jako náplň do dezertů. Stačí uvařit angrešt společně s cukrem, nechat vychladnout a poté znovu dát vařit. Nakonec nalijte do sklenic a pasterizujte.

Zdroj: https://www.dailymail.co.uk/home/gardening/article-7253113/Gooseberries-real-treat-grow-says-Monty-Don.html
Přidat na Seznam.cz