Lednice uchová potraviny dlouho čerstvé. Vyplatí se znát základní pravidla jejich skladování
Jak je známo, každá police v ledničce má jinou teplotu, a proto bychom měli vědět, kam jednotlivé potraviny uložit, aby se nekazily a vydržely čerstvé delší dobu. Ukážeme, jak potraviny uložit a které by rozhodně neměly ležet vedle sebe.
Nejvyšší teplota je v horní části chladničky
Na horní polici byste měli dát potraviny a výrobky, které mají delší dobu trvanlivosti, což jsou například ty ve vzduchotěsných obalech. Můžete sem dát tvarohové koláče, džemy nebo jiné, které vydrží v chladu i po otevření. Teplota se tu pohybuje okolo osmi stupňů. Prostřední police je vhodná pro mléka, tvaroh a další mléčné výrobky. Můžete sem uložit také uvařené jídlo připravené v krabičkách. Teplota se zde pohybuje mezi 4–5 stupni.
Ve spodní části ledničky je nejchladněji, asi dva stupně. Patří sem hlavně čerstvé maso a ryby, ale nenechávejte tu maso déle než dva dny, ryby a drůbeží maso by měly být během jednoho dne pryč.
Dveře ledničky jsou nejteplejším místem
Šuplíky, které se nacházejí ve spodní části, jsou nejstudenějším místem, také se vyznačují vysokou vlhkostí. Proto sem dávejte ovoce a zeleninu, například jablka nebo mrkev. Rajčata, papriky a podobnou zeleninu mějte v zásuvce jen v létě. Můžete sem uložit také modré a tvrdé sýry, které rychle dozrají.
Využívají se také dveře ledničky, ale teplota je tu 10–15 stupňů kvůli častému otevírání. Můžete zde uchovávat rostlinné oleje, konzervy, hořčice, majonézu nebo džusy. Hodí se sem také máslo nebo vejce. U vajec je ale otázka, jestli vůbec do lednice patří. Mnoho lidí je totiž skladuje na temném místě při normální pokojové teplotě. U některých potravin je nutné je z původního obalu uzavřít například ve skleněné nádobě nebo v papíru, který zajistí, že budou déle čerstvé. Potraviny kupujte tak, abyste byli schopni z nich uvařit co nejdříve, zbytečně je nevyhazujte a do lednice je dávejte tak, aby byly vždy po ruce.
Zdroj: https://www.eatright.org/homefoodsafety/four-steps/refrigerate/refrigerate---the-basics