Nakládaná cibule vynikne na chlebíčku i v burgeru. Podle jednoduchého receptu ji připravíme kdykoli
Čím ozvláštnit večerní posezení u piva? Jak připravit chutné obložené chlebíčky nebo vytvořit burgery snů? Jednoznačně pomocí nakládané červené cibule ve voňavém nálevu, která skvěle doplní tradiční jídla i moderní gastronomické pokusy. Příprava nakládané cibule je navíc velmi snadná a zabere sotva půl hodiny času, užívat si její chuti ale může celá rodina po celý dlouhý rok včetně podzimních a zimních měsíců, kdy je čerstvých surovin nedostatek nebo stojí doslova majlant.
Cibule jako zdroj vitamínů a antioxidantů
Tato zelenina sice leckomu takzvaně nevoní, ale je základem tuzemské kuchyně, k tomu vyniká obsahem blahodárných látek. Zejména obsahuje vitamíny C, A a skupiny B, které posilují obranyschopnost těla a nervy, ale pozadu nejsou ani minerály, jako jsou křemík, síra, hořčík, fosfor nebo zinek, a antioxidanty, které přispívají ke správnému chodu organismu. Kromě toho je cibule zdrojem prospěšných flavonoidů, fruktanů, pektinů a alkylových sloučenin, které podporují správný krevní tlak a fungování kardiovaskulárního systému, usnadňují léčbu při nachlazení a infekcích. Cibule má rovněž protizánětlivé a antibakteriální účinky, což je v dobách chřipek k nezaplacení.

Recept na domácí nakládanou cibuli
Hned na úvod je nutné zmínit, že nakládat lze všechny druhy cibule včetně kuchyňské žluté nebo šalotky. Volba červené je nasnadě, protože zůstává křupavá a hodí se do salátů, k masu, k paštikám, ale i jako příloha do sendvičů nebo se může konzumovat syrová. Co budete na přípravu receptu potřebovat? Připravte si:
- 3 velké červené cibule,
- 300 ml vody,
- 60 ml octa,
- 2 lžičky soli,
- 1 lžičku cukru,
- 1 bobkový list,
- 3 kuličky nového koření,
- 4 kuličky hořčičného semínka.
Postup přípravy
Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte pomocí nože nebo kráječe na tenoučké plátky. Do vyvařené sklenice vložte koření a na něj položte nakrájenou cibuli. Mezitím si připravte nálev, do hrnce nalijte vodu, přisypejte sůl a cukr, přiveďte k varu. Na závěr přilijte ocet. Takto připraveným roztokem zalijte cibuli ve sklenici. Stačí uzavřít víčkem a uložit do chladničky. Trvanlivost je asi dva týdny, případně lze zavařit tradičním způsobem v horké vodě na cca 80 °C po dobu 20–25 minut.
Zdroj: https://cookieandkate.com/quick-pickled-onions-recipe/
