Kuchyňské spotřebiče zazáří čistotou díky surovinám, které jsou po ruce
Vaření oblíbených jídel nebo experimentování s novými recepty shledává mnoho lidí milou a zábavnou činností. Ze zaneřáděného sporáku a trouby už má ale radost málokdo. V následujícím článku přinášíme tipy, jak uklidit kuchyňské spotřebiče rychle a efektivně.
Sporáky a varné desky
Špinavý sporák nebo varná deska nejsou dobrou vizitkou šikovné hospodyně. Samozřejmě platí pravidlo setřít kapky a zbytky jídla dřív, než stačí zaschnout. Čím déle úklid odkládáme, tím hůře jdou připálené a mastné nečistoty odstranit. Na oškrabávání nožem nebo drhnutí drátěnkou zapomeňte. Nejlépe se k odstranění odolných zapečených zbytků hodí plastová škrabka. Varnou desku myjte speciálním přípravkem vždy za studena. Pokud nepoužíváte specializované přípravky na mytí varných desek, postačí jemná houba a prostředek na mytí nádobí. Desku nakonec vyleštěte papírovými utěrkami.

Na čištění plynového sporáku můžete použít i některé potraviny:
- Rostlinný olej rozpustí zaschlou mastnotu. Naneste hadříkem olej na skvrnu a nechte chvíli působit. Poté sporák dočistěte houbou a prostředkem na nádobí.
- Hořáky a svrchní mřížky, stejně jako rošty z trouby, můžete namočit do octa. Tyto odnímatelné části ponořte do vody s octem, nebo je octem postříkejte, a nechejte působit nejméně čtvrt hodiny. Zaschlá mastnota a nečistoty se rozpustí, poté komponenty domyjete běžným přípravkem.

Trouba a plechy na pečení
Skvělým domácím receptem na čištění trouby je použití pasty z jedlé sody a citronové šťávy. Pastou potřete vnitřek trouby a nechte působit přes noc. Ráno troubu umyjte běžným způsobem.
Špinavé plechy půjdou dobře vyčistit pomocí jedlé sody a peroxidu vodíku. Smíchejte je do podoby husté tekutiny. Tu natřete na plech a nechte působit alespoň 10 minut. Pečící plech lze vyčistit i pomocí obyčejné soli, posypte jí rovnoměrně plech a dejte ho péct do předehřáté trouby na 60 °C. Vyčkejte, dokud sůl nezhnědne. Po vychladnutí plech umyjte přípravkem na nádobí.
