Kuchyňské prkénko lze vybírat z několika druhů. Každý přitom má co nabídnout

Krájecí desku má v kuchyni každý. Prkénko je nezbytné pro úpravu potravin všeho druhu, abyste neměli poškrábanou kuchyňskou desku nebo jídelní stůl. Záleží na materiálu, ze kterého je vyrobené, protože některé mohou více tupit nože než ostatní. Z jakých druhů si můžete vybrat?

Dřevěné desky netupí ostří nožů

Dřevěná prkénka patří mezi nejdostupnější a také nejběžnější krájecí desky v kuchyních vůbec. Jsou krásná a také netupí nože. Navíc je můžete omýt a nebudou se v nich držet všudypřítomné bakterie. Dřevo má totiž baktericidní vlastnosti, zejména bukové, dubové a ořechové. Je ale možné, že časem změní barvu – není to ale na škodu. Navíc si takové prkénko můžete sami ošetřovat speciálními prostředky, aby vydrželo opravdu dlouho.

Plastové desky jsou také bezpečné pro nože, protože se netupí. Nevýhodou je, že se v řezech mohou usadit bakterie, plusem zase, že takové prkénko může do myčky nádobí, kde se případných mikrobů zbavíte. Plastové prkénko je lehké a odolné, ale nevydrží tak dlouho jako dřevěné – rychle jsou na něm vidět zářezy.

Zdroj obrázku: Freepik

U skleněného si dejte pozor, aby vám nespadlo

Skleněné desky jsou krásné a zdobí spíše dražší kuchyně. Jsou krásné na pohled, dobře se udržují v čistotě. Nevýhodou může být, že je krájení masa i zelenina trochu hlasitější. Musíte si také dát pozor, aby vám deska nespadla na zem nebo na nohu, protože se snadno rozbije. Skleněné i kamenné desky jsou oblíbené, ale budou se na nich nože tupit.

Je vhodné ostřit nože jednou za pár týdnů, v případě potřeby samozřejmě častěji. Můžete mít nože na každý druh potravin, ale většina domácnost má hlavně univerzální nůž, kterým nakrájí maso i zeleninu. Je dobré mít nožů více, právě proto, kdyby jeden byl tupý. V obchodech si můžete koupit ocílku, kterou si doma nože nabrousíte, nebo jiný prostředek určený k broušení nožů.

Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/a_guide_to_cutting_board_materials_and_which_one_to_choose/
Přidat na Seznam.cz