Klouzky jsou výborné, k sušení se ale nehodí. Existuje lepší možnost, jak je uchovat do zásoby

Klouzky jsou výborné, k sušení se ale nehodí. Existuje lepší možnost, jak je uchovat do zásoby

Klouzky patří mezi oblíbené a velmi chutné houby. Když je správné počasí, jejich úroda může být opravdu velmi bohatá. Mají skvělé aroma, které se může šířit po celém domě. Chcete-li vyzvednout jejich chuť a připravit si lahodný pokrm, držte se několika důležitých zásad.

Loupání klouzků

Tyto houby jsou pokryty slizkou vrstvou, ze které je odvozen jejich název. Mají hořkou dochuť s hmatatelnými kyselými tóny. Hlen také ztěžuje trávení. U citlivých lidí může konzumace způsobit nepříjemné poruchy trávení, průjem a zvracení. Z tohoto důvodu se doporučuje před zpracováním sliz odstranit.

Mohlo by vás zajímat:  Podle jednoduchého postupu budou spáry mezi dlaždicemi zářivě čisté

Zásobte se jednorázovými rukavicemi, abyste se vyhnuli usazování lepkavého hlenu přímo na rukou. U velkých exemplářů není proces příliš problematický. Vše, co musíte udělat, je vypáčit okraj slupky nožem a opatrným tažením sloupnout z klobouku. Problém může nastat, když narazíte na mladý kus. Tehdy využijte možnost namočení klouzku do vody se solí. Nechte namočené celou noc a následující den jen opláchněte.

Zdroj obrázku: Freepik

Nesušit, ale mrazit

Bohužel navzdory vynikající chuti a kulinářské všestrannosti nejsou vhodné k sušení. Kvůli vysokému obsahu vody ztrácejí během tohoto procesu významnou část svého objemu. Samozřejmě existují lidé, kteří přesto přijímají tuto výzvu. Pokud jste jedním z nich, tím více musíte pamatovat na odstranění lepkavé slupky.

Mohlo by vás zajímat:  Tyto potraviny do dřezu nikdy neházejte! Mohou ucpat odpad a způsobit kalamitu

Pokud si je ale chcete uchovat na později, nemusíte zoufat. Klouzky lze jednoduše zamrazit. Na rozdíl od jiných druhů nevyžadují před zmrazením ani blanšírování. Zmrazování těchto hub je tak velmi nekomplikovanou činností. Rozdělte je ale na přesné porce, protože po rozmrazení se už znovu nedají zamrazit.

Zdroj: https://foragerchef.com/the-original-slippery-jack-suillus-luteus/
Přidat na Seznam.cz