Bramboráky z trouby jsou stejně křupavé a plné chuti jako smažené. A potěší naše trávení
Křupavé bramborové placky dokážou potěšit nejednoho gurmána. Bohužel smažená jídla nepatří mezi nejzdravější, a tak se snažíme hledat alternativy i u takových klasických jídel, jako jsou bramboráky. Naštěstí zdravější verze, která se připravuje v troubě, neztratí nic na své chuti a navíc vám po její konzumaci nebude těžko.
Placky z trouby
Na placky z trouby budete potřebovat 1 kg brambor, 1 malou cibuli, 1 stroužek česneku, 2 vejce, 1–2 lžíce pšeničné mouky, pepř, sůl a majoránku. Důkladně omyté a oloupané brambory nastrouhejte na struhadle nahrubo. Z výsledné hmoty vytlačte a vylijte přebytečnou vodu. Do brambor přidejte nakrájenou cibuli, česnek, oblíbené koření, například majoránku, a 1–2 lžíce mouky. Důkladně promíchejte, dokud se suroviny nespojí.
Plech na pečení vystelte papírem a jemně jej pomažte olejem. Pomocí naběračky nebo lžíce nabírejte směs a snažte se tvořit placky. Takto připravené placky vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 25 minut. Po uplynutí této doby placku otočte na druhou stranu a pečte ještě 10 minut. Takto připravené bramboráky si užijte se svými oblíbenými přísadami, ať už salátem, nebo chutným dresinkem.

Zdravější verze
Pečené bramborové placky z trouby jsou mnohem zdravější a lehčí verzí tradičních bramboráků smažených ve velkém množství oleje. Jsou méně kalorické a mastné, ale neztratí ani na chuti, ani na křupavosti. Pro přípravu lahodných bramborových placek budou nejlépe fungovat staré a moučné brambory, protože mladé obsahují příliš mnoho vody.
Toto jídlo může být samostatným chodem doplněným například o zakysanou smetanu nebo se může stát součástí jiného hlavního jídla. Například jako příloha ke guláši nebo jiné omáčce, ale také budou chutnat skvěle s obyčejným kuřecím masem a cibulí. V některých zemích se bramborové placky podávají také s cukrem, a dokonce s ovocným džemem.
Zdroj: https://chefsavvy.com/baked-potato-pancakes/
