Jen tak naházet potraviny do mrazáku se nevyplácí. Málokdo zná základní pravidla zamrazování
Do mrazáku většinou dáváme potraviny, kterých máme hodně a nemáme je kde skladovat nebo je nestíháme jíst. Právě proto se mohou zamrazit. Sice ztratí něco ze svých hodnotných látek, ale stejně se vyplatí je v mrazáku mít. Je ale potřeba dodržet několik pravidel, aby jídlo vytažené z mrazáku bylo ještě chutné. Co zamrazujeme nejčastěji?
Pamatujte na pravidla, která se musí dodržovat
Mezi nejčastější potraviny, které dáváme do mrazáku, patří ovoce, zelenina, maso a také ryby. Ve skutečnosti ale můžete zamrazit ještě mnoho dalších potravin. Hotová jídla patři mezi ta, která se tam také vejdou, navíc vám to může ušetřit mnoho práce v kuchyni. Když není čas na vaření, stačí jídlo vytáhnout, nechat povolit a oběd máte rychle na stole. Při zamrazování je ale třeba myslet na pravidla.
Potraviny musíte dávat do obalu, který nic nepropustí a zároveň se nepoškodí. Vhodné jsou sáčky na zip, plastové krabičky nebo vakuové obaly. Krabičky pak můžete používat opakovaně, navíc se vám díky tomu do mrazničky vejde větší množství potravin, pokud je tam hezky naskládáte. Sáčky zase vyplní menší místa v mrazáku.
Udělejte si jednotlivé porce, protože zamrazovat opakovaně není vhodné
Potraviny, které vyndáte z mrazničky, už byste zamrazovat neměli. Je proto vhodné myslet na to, abyste si potraviny rozdělili na porce ještě předtím, než jídlo zamrazíte. Ulehčí vám to spoustu práce a přemýšlení. Zamrazovat můžete i zeleninu, a pokud chcete, aby i po rozmrazení měla krásnou barvu, můžete ji před samotným vložením do mrazničky hodit do vroucí vody. Blanšírování je skvělou metodou, jak také v zelenině uchovat vitaminy.
Na krabičky nebo sáčky si pak napište datum, kdy jste je do mrazničky vložili. U některých potravin je velmi těžké odhadnout, co se v nich skrývá. Pište pouze fixem, který vydrží v mrazáku, nebo si kupte samolepky. Existují také různé vychytávky, které vám pomohou v tom, aby se například těstoviny v mrazáku neslepovaly.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/freezing-food/