Jaro je daleko, na talíři ho ale můžeme mít kdykoli. Jedlé květy rozzáří každé menu

Květy běžně krášlí naše zahrady nebo záhony. V posledních letech však stále častěji zdobí i naše talíře. Dodávají jídlu příjemnou vůni a chuť. Navíc takto vyzdobené jídlo vypadá velice profesionálně. Ne každý je však obeznámen s touto skutečností.

Konzumace jedlých květin

Jedním ze dvou nejdůležitějších pravidel pro konzumaci květin je samosběr pouze známých druhů nebo nákup v osvědčených bylinných obchodech. Krásný vzhled může být často velmi matoucí. Bez správné přípravy a shromažďování informací se rostlina dle našeho výběru může ukázat jako škodlivá a jedovatá. Když se rozhodnete sbírat květiny sami, pokuste se vybrat ty, které rostou mimo silnice, rostliny a továrny.

Ujistěte se, že netrháte květiny, které jsou pod ochranou. Pro potravinářské účely je nejlepší zvolit zdravé exempláře bez viditelného zbarvení. Aby květiny zůstaly čerstvé co nejdéle, stojí za to je umístit mezi vlhké kousky papírové utěrky, poté je vložit do hermeticky uzavřené nádoby a dát do chladničky. Některé květiny se dají jíst syrové a jiné budou skvělé pro tepelné zpracování nebo úplné usušení.

Mohlo by vás zajímat:  Brambory podávané na sto způsobů už nikoho nepřekvapí. Ovšem tyhle možnosti zpracování zná málokdo
Zdroj obrázku: Freepik

Jedlá levandule

Nejčastěji je spojená s výlety do středomořských zemí a intenzivní vůní, která se využívá hlavně v éterických olejích. Vyznačuje se aromaticko-hořkou chutí poněkud připomínající rozmarýn. Kvete od začátku června do konce října. Ukazuje se, že levandule je vynikajícím doplňkem mnoha suchých jídel a dezertů. Nejenže jim dodává aroma, ale je také skvělou dekorací. Nejčastěji se používá v pečivu a pro přípravu limonády nebo aromatické kávy.

Pro kulinářské potřeby je nejlepší vybrat si levanduli z vlastní nebo osvědčené kultivace nebo vsadit na sušenou levanduli dostupnou v obchodech. Stojí za to pamatovat na skladování sušených květin v těsně uzavřené nádobě, která zabrání ztrátě cenných vlastností. Po tisíce let je levandule známá jako jeden z nejpopulárnějších prostředků bylinné medicíny. Její aroma pomáhá při bolestech hlavy a nespavosti. Doporučuje se také používat infuze levandule při nachlazení a k diuretickým a diastolickým účelům.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/fgen/fun-ways-to-eat-flowers.htm
Přidat na Seznam.cz