Horcicne Seminko1

Hořčičné semínko patří nejen do kuchyně. Vyžene otravný hmyz a odstraní zápach

Hořčičné semínko má široké využití. Ovšem nejčastěji se s ním setkáme v kuchyni. Vyrábí se z něj hořčice, ale přidává se i do okurek, hub, omáček, polévek či jako kořenící přípravek. Jedná se o plod hořčice seté, která se pěstuje jak v tuzemsku, tak i v jižní Evropě a západní Asii. Mezi největší distributory patří Maďarsko, Velká Británie, Indie, Kanada a Spojené státy. Semínka mají kulatý tvar, štiplavou chuť a krásnou žlutou barvu. Obsahují cenné látky, jako jsou omega-3 a omega-6, proteiny, enzymy, esenciální oleje, vláknina, vitamíny B1, B3, B6, B9, B8, cholin, A, C, E a K. Dále vápník, železo, draslík, mangan, měď, zinek a selen, ten je zde zastoupen velmi bohatě.

Mohlo by vás zajímat:  Lak na vlasy dodá botám ochranu a lesk a udrží tkaničky zavázané
Zdroj obrázku: Freepik

Jak hořčičné semínko využít?

Hořčičné semínko chrání oblečení před šatními moly. Všichni víme, že jakmile šatní moli zaútočí na skříň, jedná se o velký malér. Moli se ve skříni rozmnoží jako mávnutím kouzelného proutku. Larvy molů milují veškeré textilie, takže nejčastěji vídáme prokousané díry v oblečení. Pro odlákání molů bude stačit, když do kapsy kabátu vložíte látkový sáček se lžící hořčičného semínka. Moli nesnáší vůni hořčičného semínka. Pokud nemáte ve skříni kabát, bude stačit, když zavěsíte bavlněný pytlíček na tyč do skříně. Pro silnější účinek můžete k hořčičnému semínku přidat i lžičku levandule a anýzu.

Mohlo by vás zajímat:  Citron rozzáří čistotou domácnost i bílé oblečení
Zdroj obrázku: Freepik

Neutralizuje pach v obuvi

Pokud máte páchnoucí boty, doporučujeme do nich na celou noc vložit několik lístků šalvěje a několik kuliček hořčičného semínka. Ráno listy i semínka vyhoďte – zápach rázem zmizí. Tento postup praktikujte alespoň jednou týdně.

Odstraní zápach ze sklenic po okurkách

Umyjte zapáchající nádobu a nalijte do ní vodu. Rozmixujte semínka a nasypejte jednu čajovou lžičku prášku do jednoho litru vody. Zavřete víčkem a nechte působit přes noc. Ráno tekutinu vylijte a umyjte sklenice přípravkem pro mytí nádobí – máte hotovo.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/mustard-seed-types-1808086
Přidat na Seznam.cz