Plastic Bags With Frozen Green Peas Different Vegetables Refrigerator

Do mrazáku nepatří vejce, mléko ani rajčata

Ať už jste navařili moc jídla, nebo nakoupili příliš moc zeleniny či masa, spolehlivým řešením je jídlo zamrazit. Vydrží tak déle, nezkazí se a nemusíte ho tím pádem vyhodit. Je to krok vhodný jak pro vaši peněženku, tak pro životní prostředí. Ani to ale bohužel neznamená, že je tato metoda vhodná pro veškeré jídlo, co doma máte. Naopak u některých surovin si tak můžete velmi uškodit. Pro více informací čtěte dál.

Jak to se zmrazováním vlastně je

Princip mrazení zná nejspíše většina z nás. Je ale dobré si připomenout několik základních informací. Zmrazení způsobí, že je u potravin tak nízká teplota, že nedovolí bakteriím a dalším potenciálně škodlivým mikroorganismům prakticky jakýkoli vývoj. Právě to je také důvod, proč byste potraviny neměli zmrazovat opakovaně. Když totiž dovolíte surovině povolit, tyto škodlivé organismy mají příležitost začít se opět vyvíjet. Pokud pak jídlo znovu zamrazíte, zamrazíte s ním i tento organismus, který už mráz nezničí. Ten může být zničen pouze další tepelnou úpravou.

Mohlo by vás zajímat:  Jak zefektivnit chod domácnosti a ušetřit? Řešení přináší společnost TME a polovodičové relé
Zdroj obrázku: Freepik

Konzistence je základ, mrazák s ní dokáže pořádně zamávat

Vždy byste se měli zamyslet nad tím, co zmrazit dáváte. Rozhodně do mrazáku nepatří vajíčka, a to ve více skupenstvích. Pokud dáte do mrazáku syrové vejce, vystavujete se riziku toho, že praskne, či dokonce vybouchne. Obsah se v něm totiž rozpíná, což skořápka nevydrží.

Podobně je to i s želatinovými či mléčnými výrobky. I ty mohou v mrazničce propadnout zkáze. Želatinové výrobky kompletně změní svoji konzistenci a ty mléčné mohou vytvořit hrudky či žmolky. Tak tomu je zejména u jogurtu či smetany. Ani mléko byste ale mrazit neměli. Často totiž dojde k oddělení tukové složky od té vodní. Tím vznikne rozdělená tekutina, která se už jen těžko spojuje.

Mohlo by vás zajímat:  Při mytí nádobí i praní prádla lze využít ekologické prostředky

To stejné se může stát i u ovoce či zeleniny s vysokým obsahem vody.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7740165/foods-you-should-never-freeze/
Přidat na Seznam.cz