Díky několika trikům už se cukr nikdy neslepí a vždy bude připraven k použití

Cukr většinou koupíme v papírovém obalu, ale hned doma ho přesypeme do nádoby, která se dá dobře uzavřít. I tak se do něj může dostat vlhkost, která má na svědomí, že se cukr bude lepit dohromady a nebude možné ho použít. Jak zabránit tomu, aby se vlhkost k cukru dostala? Existuje několik jednoduchých triků.

Pomoci mohou bonbony nebo chlebová krusta

Slepení cukru můžete zabránit několika způsoby. Jedním z nich je vložit několik bonbonů marshmallow do nádoby, nechat je tam s cukrem celou noc a uvidíte, že přebytečná vlhkost se absorbuje do bonbonů a cukr budete moci použít. Stejně tak pomůže chlebová krusta, kterou do nádoby s cukrem můžete vložit.

Cukr vlhkost nasává velmi rychle. Můžete k němu vložit také kousek savého papíru, ten přebytečnou vlhkost nasaje. Cukr by se všeobecně neměl skladovat vedle potravin, které jsou aromatické, protože nasaje všechny pachy i vůně a nemusel by pak vonět jako obyčejný cukr. Cukr mohou snadno napadnout také plísně, proto je vhodné dodržovat podmínky, které zaručí, že cukr zůstane cukrem.

Zdroj obrázku: Freepik

Cukr skladujte při pokojové teplotě

Cukr patří mezi hydroskopické potraviny, proto nasává vlhkost a tvrdne. Navíc takový cukr nebude dobrý ani chuťově. Teplota, ve které můžete nechat cukr, by neměla přesáhnout 30 stupňů, optimální ale bude mezi 20–23 stupni. Pokud se cukr dostane na mráz, zimou zvlhne a slepí se.

Pokud chcete cukr skladovat ve větším množství, je potřeba, aby sklep nebo daná místnost byla dobře odvětrávaná a nesmí v ní být žádné potraviny s aromatickým pachem. Také nádoby s cukrem nenechávejte blízko u stěny. Cukr, ať se jedná o krupici, nebo krystal, by měl v dobře uzavíratelné nádobě vydržet jeden celý rok. U moučky by doba trvanlivosti měla být označena na obale. Cukr se ve velkém používá hlavně o Vánocích na pečení cukroví a jiných dobrot.

Zdroj: https://www.homestratosphere.com/how-to-store-sugar/
Přidat na Seznam.cz