Díky jednoduchému triku se knedlíky v mrazáku nikdy neslepí a budou chutnat jako čerstvé

Díky jednoduchému triku se knedlíky v mrazáku nikdy neslepí a budou chutnat jako čerstvé

Mražené knedlíky nebo noky bez náplně i s masovou nebo ovocnou náplní mohou být první pomocí při příchodu večer z práce, kdy rodina očekává teplé jídlo. Stačí je vytáhnout a pomocí napařovače nebo mikrovlnné trouby je rozehřát a podávat s rozpuštěným máslem, tvarohem nebo zbytkem omáčky. Jak ale knedlíky připravit, aby je bylo možné zamrazit a po rozmražení chutnaly jako právě uvařené? Nechte se inspirovat tipem, který využívají hospodyňky v Polsku.

Do mrazničky syrové nebo uvařené?

Jednou za čas je dobré si udělat zásobu jídel do mrazáku, které pak fungují jako večerní rychlovky, když má rodina hlad, ale není čas na přípravu čerstvého jídla. Knedlíky chutnají dětem i dospělým, navíc dostatečně zasytí. Vhodné je připravit si je takzvaně do foroty, otázkou ale je, zda je mrazit syrové, nebo už uvařené. Při mražení ještě syrových hrozí, že těsto bude tuhé i po dovaření, na druhou stranu uvařené se mohou při rozmrazování rozpadnout, tím spíše při ohřevu v páře.

Mohlo by vás zajímat:  Zápach ryb z kuchyně zmizí díky jednoduchým trikům. Rybu se vyplatí na smažení připravit dopředu
Zdroj obrázku: Freepik

Kompromisem je blanšírování

Při použití metody, kterou doporučují polské hospodyňky, lze zamrazit knedlíky nasladko i naslano včetně noků. Stačí připravit těsto a náplň obvyklým způsobem jako při podávání okamžitě, ale místo uvaření nechte projít knedlíky nebo noky blanšírováním. Do velkého hrnce nalijte vodu, přiveďte k varu, osolte a přilijte 1–2 lžíce oleje. Poté knedlíky nebo noky vkládejte po jednom na 30 sekund do vroucí vody a následně vyjměte. Pokládejte je jednotlivě na pečicí papír nebo tácek, důležité jsou rozestupy, aby se neslepily.

Mohlo by vás zajímat:  Přetopený byt nemusí orchidej přežít. Ochraňte oblíbené rostliny, na jaře znovu rozkvetou

Mouka, olej a pak mrazák

Knedlíky lze pomoučnit nebo zlehka potřít olejem pomocí štětce, pak vložit do mrazáku a nechat zmrazit. Trvá to asi dvě hodiny, poté je lze sesypat do nádoby, označit druhem náplně a datem vaření a vrátit zpět do mrazáku. Jídlo lze odebírat přesně dle potřeby, knedlíky se neslepí v neoddělitelnou hmotu, navíc budou skvěle chutnat po rozmražení jako čerstvé. Zamrazit si lze i porce omáčky nebo ovocných pyré, které budou hned po ruce a budou chutnat s touto oblíbenou přílohou naprosto famózně!

Zdroj: https://healthynibblesandbits.com/how-to-freeze-dumplings/
Přidat na Seznam.cz