Čištění připáleného hrnce usnadní jedlá soda a ocet
Stačí chvilka nepozornosti a hned připálíme kastrol nebo pánev v kuchyni. Zatímco na vznik připáleniny postačí pár minut, drhnout ho budeme nejméně čtvrt hodiny, když budeme hodně rychlí nebo budeme mít k dispozici agresivní prostředek chemické povahy. Víte, že to jde i bez chemie? Máme pro vás pár nápadů, které určitě oceníte.
Co mít doma v zásobě
Na připálené plochy hrnců, kastrolů a pánví se v drogerii prodává speciální prostředek. Působí celkem spolehlivě. Je však poměrně agresivní, a to zejména na ruce, které vysušuje. Je proto vhodné s ním pracovat v gumových rukavicích.
Nemáte-li ho zrovna doma po ruce, tak si vystačíte i s tím, co se u vás v domácnosti určitě najde – jedlá soda, ocet, mycí prostředek. A samozřejmě voda.

Čím rychleji, tím lépe
Při čištění spáleného hrnce platí pravidlo, že čím dříve se do toho pustíte, tím lépe vám to půjde. Neměli byste nechat spálenou vrstvu na dně kastrolu zaschnout. Tím si jen přiděláte práci a spotřebujete více čisticího prostředku. Proto se do čištění pusťte vzápětí, co hrnec připálíte.
Co nejdříve byste měli do kastrolu napustit horkou vodu, nejlépe přímo vařící. Přidáte mycí prostředek, jenž rozpouští tuk. Ideální je nechat tuto čisticí směs působit několik hodin, třeba přes noc.
Vyzkoušejte jedlou sodu
Kromě výše uvedeného postupu je další možností, jak vyčistit připálený kastrol, jedlá soda. Tou posypete povrch dna a přilijete ocet. Ve varné konvici uvaříte vodu a nalijete ji do kastrolu. Ocet a jedlá soda za přítomnosti vody začnou spolu reagovat. Vytvoří pěnu, kterou byste měli nechat chvíli působit.
Řekněme tak deset až patnáct minut. Uvidíte, že se připálenina začne ode dna odlupovat. Pomoci jí můžete houbičkou. Nakonec kastrol umyjete mycím prostředkem a opláchnete čistou studenou vodou.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/skills-battle-best-way-to-clean-burnt-pan-23003919
