Výběr masa v supermarketu: čerstvý a kvalitní kus poznáme podle několika znaků
Spotřebitelé si často stěžují na kvalitu masa v supermarketech. Až v domácím prostředí totiž zjistí, že se pod obalem neskrývá maso na steak nebo na pečínku, ale hmota, která je dávno po datu použitelnosti. Jak se nenechat napálit a vybrat v běžné prodejní síti kousek, ze kterého se uvaří delikátní pokrm a neskončí v koši? Maso se musí umět kupovat a rozhodně se nevyplatí sáhnout po prvním balíčku, který se nachází v přední části pultu.
Maso ze supermarketu
Každý Čech sní ročně přibližně osmdesát kilogramů masa, přičemž mezi nejoblíbenější druhy patří vepřové a drůbeží. Právě kuřecí a krůtí maso se těší velké popularitě, ale ne vždy končí na talíři. Bohužel kvalita někdy značně pokulhává a takové kousky házíme rovnou dokoše, protože jsou zkažené. Jakým způsobem se tedy vyvarovat špatného nákupu? Odborníci radí věnovat masu větší pozornost než jiným výrobkům, současně je vhodné nakupovat u osvědčených řezníků, kde však může být cena o poznání vyšší než v supermarketu nebo hypermarketu.

Datum spotřeby je klíčové
Renomovaný místní řezník si jen těžko dovolí prodávat zkažené maso, ale v obchodech k tomu může dojít z mnoha důvodů včetně nedostatečné kontroly jednotlivých balíčků masa. Balení mohou zůstat na pultech i po dosažené době spotřeby, protože je včas nikdo neuklidí z chladicích regálů. První radou, jak se vyhnout špatnému nákupu, je kontrola data spotřeby. To je datum, které se uvádí na potravinách podléhajících rychlé zkáze, jako je právě maso. Čím více se blíží den maximální možné spotřeby, tím více roste riziko, že maso bude zasmrádlé, nebo přímo zkažené.
Kontrola podložky i test pomocí prstu
Vzít balení masa v zadní části může být dobrým začátkem, protože lze předpokládat, že zaměstnanci umístili do zadní části čerstvější zboží. Jenže během dne mohou zákazníci s balíčky manipulovat, proto je nutné ještě provést další kontrolu masa. Zejména se doporučuje zaměřit se na podložku pod masem, když je šedá nebo tmavě červená, maso leží na polici již dlouhou dobu. Naopak když je podložka suchá, maso je čerstvé. Současně je vhodné prstem zmáčknout maso skrze fólii. Když důlek v masu rychle zmizí, můžete si jej v klidu koupit. Rozhodně ale neberte takové, které je vypouklé, nahromaděné plyny značí, že se uvnitř už množí hnilobné bakterie.
Zdroj: https://kansasfarmfoodconnection.org/resources/how-to-choose-meat-at-the-grocery-store
