Kitchen 2565105 1920

Chyby v kuchyni, které podporují růst bakterií. Uspořádejte svou kuchyň chytře

Občas se s nimi setkal každý z nás. Řeč je o drobných návycích, kterých si často nejsme vědomi. I přes svoji zdánlivou banalitu mohou mít tyto chyby, kterých se dopouštíme v kuchyni, vliv na celkovou hygienu domácnosti a v neposlední řadě také na naše zdraví.

Nejčastější útočiště bakterií? Houbičky na nádobí a utěrky

Houbičky na nádobí jsou dle vědeckých výzkumů nejméně hygienickou kuchyňskou pomůckou. Abychom nechtěnému množení bakterií a jejich případnému roztírání po ploše linky předešli, je třeba houbičky pravidelně měnit. Zapomínat bychom neměli ani na jejich dezinfikování.

Mohlo by vás zajímat:  Vodní kámen je nepřítel rychlovarné konvice. Zbavte se ho přírodní cestou

V pomyslném souboji o nejméně hygienickou pomůcku nezaostávají ani kuchyňské utěrky. Také ony bývají předmětem častého výskytu patogenů. Z toho důvodu bychom měli dbát na jejich pravidelné obměňování. To by mělo probíhat, s ohledem na míru používání, každých 2–5 dní. Následné praní se doporučuje při vysokých teplotách, zapomínat bychom neměli ani na jejich žehlení, které je pro udržování celkové hygieny rovněž důležité. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Nedostatečná hygiena a (ne)uspořádání potravin v lednici

Vliv na zdraví má také lednice, respektive uspořádání jednotlivých uložených potravin. Ve spodní části, jež bývá nejchladnějším místem, by mělo být uložené maso a ryby. Při jejich případném nedostatečném zabalení se tak zabrání stékání kapalných složek na níže umístěné položky. Zbylé výrobky by měly být uspořádány volně – jedině tak lze dosáhnout potřebné cirkulace vzduchu. Klíčovým bodem pro celkovou hygienu lednice je pak pravidelné čištění a dezinfikování jejích útrob.

Mohlo by vás zajímat:  Zbavte svou lednici nepříjemného zápachu. Ty nejlepší metody ji zanechají svěží i bez zbytečné chemie
Zdroj obrázku: Pixabay

Jediné prkénko na krájení

Krájíte zeleninu a syrové maso na jediném prkénku? Chyba. Drobné mezírky vytvořené při krájení poskytují ideální prostředí nebezpečným bakteriím. Z hygienických důvodů je nejlepším řešením pořízení alespoň trojice prkének – jedno přímo určené na pečivo, dále pak na maso a zeleninu. Zároveň je vhodné tyto krájecí desky označit tak, aby všichni členové domácnosti věděli, na který druh potravin jsou určené.

Přidat na Seznam.cz