Chyby v kuchyni, které podporují růst bakterií. Uspořádejte svou kuchyň chytře
Občas se s nimi setkal každý z nás. Řeč je o drobných návycích, kterých si často nejsme vědomi. I přes svoji zdánlivou banalitu mohou mít tyto chyby, kterých se dopouštíme v kuchyni, vliv na celkovou hygienu domácnosti a v neposlední řadě také na naše zdraví.
Nejčastější útočiště bakterií? Houbičky na nádobí a utěrky
Houbičky na nádobí jsou dle vědeckých výzkumů nejméně hygienickou kuchyňskou pomůckou. Abychom nechtěnému množení bakterií a jejich případnému roztírání po ploše linky předešli, je třeba houbičky pravidelně měnit. Zapomínat bychom neměli ani na jejich dezinfikování.
V pomyslném souboji o nejméně hygienickou pomůcku nezaostávají ani kuchyňské utěrky. Také ony bývají předmětem častého výskytu patogenů. Z toho důvodu bychom měli dbát na jejich pravidelné obměňování. To by mělo probíhat, s ohledem na míru používání, každých 2–5 dní. Následné praní se doporučuje při vysokých teplotách, zapomínat bychom neměli ani na jejich žehlení, které je pro udržování celkové hygieny rovněž důležité.
![](https://bydlenisnu.cz/wp-content/uploads/2021/02/spravne-usporadani-v-lednici-udrzi-potraviny-dele-cerstve-zbytecnemu-plytvani-bude-konec-1024x683.jpg)
Nedostatečná hygiena a (ne)uspořádání potravin v lednici
Vliv na zdraví má také lednice, respektive uspořádání jednotlivých uložených potravin. Ve spodní části, jež bývá nejchladnějším místem, by mělo být uložené maso a ryby. Při jejich případném nedostatečném zabalení se tak zabrání stékání kapalných složek na níže umístěné položky. Zbylé výrobky by měly být uspořádány volně – jedině tak lze dosáhnout potřebné cirkulace vzduchu. Klíčovým bodem pro celkovou hygienu lednice je pak pravidelné čištění a dezinfikování jejích útrob.
![](https://bydlenisnu.cz/wp-content/uploads/2020/12/roztoci-se-v-kuchyni-drzi-na-nenapadnych-mistech-kde-hoduji-na-zbytcich-potravin-1024x683.jpg)
Jediné prkénko na krájení
Krájíte zeleninu a syrové maso na jediném prkénku? Chyba. Drobné mezírky vytvořené při krájení poskytují ideální prostředí nebezpečným bakteriím. Z hygienických důvodů je nejlepším řešením pořízení alespoň trojice prkének – jedno přímo určené na pečivo, dále pak na maso a zeleninu. Zároveň je vhodné tyto krájecí desky označit tak, aby všichni členové domácnosti věděli, na který druh potravin jsou určené.
![Přidat na Seznam.cz](https://www.seznam.cz/media/img/add-to-seznam-button/pridat-na-seznam.png)