Chladnička uchová potraviny dlouho čerstvé, má to ale háček. Ne všechny tam patří
Šikovné skladování potravin je nejen praktické, ale hlavně ekonomické. Kdo by nechtěl ušetřit pár korun jen tím, že bude správně uchovávat potraviny? Jak to udělat tak, aby se s jídlem neplýtvalo?
Ovoce a zelenina do ledničky nepatří
Výjimku tvoří listová zelenina, květák, brokolice, mrkev, borůvky, jahody nebo rybíz. Brambory, okurky nebo rajčata skladujte vždy mimo lednici, protože by se v ní mohly zkazit nebo chytnout různé plísně nebo bakterie. Mezi další potravinářské výrobky, které v lednici nemají co dělat, patří také med nebo olivový olej. Obě suroviny pod vlivem nižší teploty mění svou konzistenci.
Na internetu najdete několik rad, jak uspořádat jídlo v ledničce tak, aby zůstaly co nejdéle čerstvé, a poradí vám některé triky pro prodloužení čerstvosti potravin. Jsou potraviny, které do chladničky nepatří a bude se jím lépe dařit ve spíži. Mezi takové patří například chléb nebo jiné pečivo. Dá se uchovávat v mrazáku a v případě potřeby vytáhnout a nechat povolit při pokojové teplotě. Ve spíži by měly zůstat také sypké a suché potraviny, ze zeleniny rozhodně česnek a cibule.

Spousta potravin patří do ledničky
Rodinné domy mají sklepy, kde se dá uschovat velké množství potravin. V bytech musí stačit lednička. Dejte pozor, aby se nepřechladila. Ve sklepech se totiž teploty pohybují kolem 12 stupňů, v lednici je teplota nižší.
Do spodní přihrádky v lednici můžete dát jablka a další místní ovoce. V horních je teplota vyšší a hodí se sem citrusy a načaté ovoce (zabalené). Do lednice patří maso a ryby, mléko a mléčné výrobky. Načaté potraviny skladujte v horní části lednice, kde budou na očích, v horních policích je také větší teplo než ve spodním prostoru. Do mrazničky můžete dát prakticky cokoliv, co se dá dlouhodobě uchovávat. Hodí se mít po ruce mraženou pizzu nebo zmrzlinu.
Zdroj: https://www.bobvila.com/slideshow/20-things-never-to-put-in-the-fridge-51444
