Absorpční vložka u baleného masa prodlužuje jeho čerstvost
Určitě jste si už všimli, že zakoupené maso z obchodu má kromě plastové vaničky pod sebou také absorpční vložku, která vypadá jako kousek tenké textilie a často se na maso nalepí. K čemu tato vložka slouží? Může plnit více funkcí? A může být zdraví nebezpečná, když nám náhodou spadne do mísy či do pánve během přípravy masa?
Jakou plní vložka funkci?
Absorpční vložku najdeme ve vaničkách s rybami, drůbeží, droby a jiným syrovým masem. Nejčastěji má bílou barvu a je vyrobená z velmi savého materiálu. Její základní funkcí, jak už její název napovídá, je nasávání krve a vlhkosti z masa, díky čemuž je pak maso déle použitelné. Plní ale ještě další, neméně důležité funkce.
Díky tomu, že absorpční vložka v masovém obalu nasává vlhkost, dochází k mnohem menšímu rozvoji mikroorganismů uvnitř masa. Dá se tedy říct, že vložka plní antibakteriální funkci. Výzkumy navíc ukazují, že zákazníci při nákupu masa do značné míry dbají na jeho estetiku. Díky savé podložce vypadá syrové maso chutněji, jelikož neplave ve vodě a krvi.

Může škodit zdraví?
Z čeho je tato multifunkční vložka v masovém obalu vyrobená a máme se bát její škodlivosti? Většina absorpčních vložek je vyrobená ze silikagelu nebo celulózy a potažená polyethylenem a před přípravou masa je nutné ji odstranit. Pokud tato podložka náhodou spadne do nádoby, například do mísy, ve které připravujeme masový pokrm, nemusíme se bát – naše zdraví nijak neohrožuje.
O něco horší situace nastává, když tato vložka spadne na rozpálenou pánev, ve které se chystáme maso osmažit. Tento typ materiálu není určen k zahřívání, takže se z něj mohou začít uvolňovat sloučeniny, které už našemu zdraví uškodit mohou. Pokud se jedná o několikavteřinovou situaci, absorpční vložka nám samozřejmě nijak neublíží. Pokud ji ale včas neodstraníme a plast se začne na masu tavit, už bychom pokrm raději neměli konzumovat.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/summer-grilling/meats/meat-packaging-absorbent-pad
