Red Geranium Is Popular Plant Spring

Muškáty nejsou na pěstování náročné, pozor je třeba dávat na choroby a škůdce

Muškáty nebo také pelargonie zahradní jsou poměrně populární okrasné rostliny. Jsou známé pro své krásné květy a jednoduchou péči. Muškáty se často pěstují jako letničky, ale jsou také trvalkami, které mohou kvést celoročně.

Charakteristické rysy

Muškáty jsou původem z jižní Afriky a jsou charakteristické zoubkovanými listy a různými barvami květů. Mohou se vyskytovat v různých barvách, od bílých až po tmavomodré nebo fialové. Kromě květů jsou také muškátové listy aromatické a mají příjemnou vůni. Péče o muškáty je poměrně jednoduchá, ale je třeba dodržovat některé zásady. Muškáty potřebují slunečné a teplé místo, ale zároveň netolerují přílišné vedro. Nejlépe rostou v dobře propustné půdě, která se lehce zvlhčuje. Rostliny se často zalévají v období sucha a hnojí se přípravky pro kvetoucí rostliny.

Mohlo by vás zajímat:  Zvolte nejlepší materiál pro všechny podzimní renovace

V případě, že se rozhodnete pěstovat muškáty, měli byste si vybrat vhodný druh pro konkrétní podmínky u vás doma a dbát na jejich správnou péči. Při pravidelném zalévání, hnojení a ochraně před škůdci budou muškáty dlouho kvést a potěší vás svojí krásou.

Zdroj obrázku: Freepik

Škůdci a nemoci

Muškáty mohou být ovlivněny různými chorobami a škůdci, kteří mohou narušit jejich růst a kvetení. Mezi nejběžnější nemoci patří rez, která způsobuje žluté skvrny na listech, houbová onemocnění jako šedá plíseň a fusariové vadnutí, které může způsobit hnědé skvrny a úhyn rostlin. Mezi škůdce, kteří mohou napadat muškáty, patří mšice nebo roztoči. Mšice se živí šťávami z rostlin, což může způsobit zmenšení a deformaci listů a květů. Roztoči mohou způsobit hnědé skvrny na listech.

Mohlo by vás zajímat:  Množství slimáků v zahradě sníží sůl, skořice nebo káva

Je důležité pravidelně kontrolovat muškáty, abyste zjistili jakékoli příznaky nemocí nebo škůdců. Při prevenci se doporučuje udržovat dostatečně vysokou vlhkost vzduchu, dodržovat vhodné podmínky pro pěstování muškátů a pravidelně je hnojit a zalévat. Pokud se objeví příznaky nemoci nebo škůdců, můžete použít přírodní nebo chemická léčiva k jejich odstranění.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/pelargonium-care-guide
Přidat na Seznam.cz