Zbylou zeleninu a maso z vývaru je chyba vyhodit. Jsou skvělým základem pro netradiční paštiku
Co se zbylou zeleninou z vývaru? Zatímco vývar lze zamrazit, vařená zelenina a skelety většinou končí v koši. Obrovská škoda, jak dokládá polská kulinářská hvězda sociálních sítí a televizních programů Ewa Wachowiczová, která ze zbytků připravuje delikátní paštiku ve sklenici. Není nic snazšího, k tomu její chuti se nic nevyrovná, jak sama říká bývalá modelka. Paštika je vhodnou svačinou pro děti i večeří pro dospělé. Chutná totiž skvěle!
Paštika ve sklenici ze zbytků
Vývar je základem pro polévku i do omáček a při jeho přípravě zůstane v hrnci vařená zelenina i množství masa. Povětšinou se těchto surovin lidé zbavují, protože nechutnají samotné dobře, dlouze vařené maso se může zdát mdlé, ale do paštiky bude zcela ideální. A namísto sádla se mohou použít přebytečné kůže z kuřecích nebo kachních stehýnek. Co zbývá přidat? Jednoznačně osmahnutá játra na cibulce.
Ingredience na domácí paštiku
Co budete na přípravu domácí paštiky ve sklenici potřebovat? Na rozdíl od jiných receptů není potřeba zahušťovadel, nemusí se přidávat vajíčka ani jiná pojiva. Připravte si proto pouze:
- obrané maso ze skeletu,
- kuřecí nebo kachní kůže,
- zeleninu z vývaru (mrkev, cibuli, pórek, celer),
- 300 g kuřecích jater,
- 1 cibuli,
- lžíci másla,
- 1/2 hrnku vývaru,
- lžičku sušené majoránky,
- sůl a pepř dle chuti.
Příprava domácí paštiky
Vývar slijte do hrnce, skelety s masem nechte zchladnout, poté opatrně oberte maso a dejte stranou. V pánvičce rozpusťte lžíci másla a osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Očistěte játra a nakrájejte je na menší kousky, přidejte k orestované cibuli a osmažte.
V masovém mlýnku umelte obrané maso, přidejte osmažená játra včetně cibulky a omyté kůže z kuřecích nebo kachních stehýnek. Na závěr přidejte vývarovou zeleninu, cibuli, mrkev, pórek a celer. Zelenina dodá paštice jemnost. Směs zalijte vývarem a dobře promíchejte.
Okořeňte majoránkou, osolte a opepřete a ještě jednou promíchejte. Vymyjte zavařovací sklenice a propláchněte je horkou vodou z rychlovarné konvice. Masovou směs vložte do sklenic, položte je do pekáčku a dejte péct na 100 °C do trouby na přibližně 45–60 minut, u větších sklenic je nutné prodloužit dobu až na dvojnásobek.
Zdroj: https://www.thingsimadetoday.com/2014/10/29/homemade-chicken-stock-pate/