Zátka od oleje letí většinou rovnou do koše. Přitom usnadní vaření a předejde katastrofě

Zátka od oleje letí většinou rovnou do koše. Přitom usnadní vaření a předejde katastrofě

Po otevření oleje většina lidí vyhodí zátku, kterou je lahev zapečetěná. Málokdo ale ví, že může být užitečná při přípravě jídel. Existují totiž neobvyklé triky, které usnadňují život, a právě skrytá funkce zátky od oleje je jedním z nich. Až příště budete otevírat novou lahev, zátku do koše nevyhazujte.

Zátka plní funkci dávkovače

Většina lahví od oleje má pod víčkem malou zátku s okem. Po odtrhnutí často končí v koši, přitom právě ona může pomoci ke snadnému odměřování oleje při vaření. Pokud ji nepoužíváme, tekutina z lahve vytéká širokým otvorem, což znamená, že vyplýtváme velké množství tuku. Pokud ale po odtržení zátky tento prvek obrátíme vzhůru nohama a vrátíme do lahve, začne plnit svou skrytou funkci jako praktický dávkovač.

Mohlo by vás zajímat:  Při pěstování orchidejí je vhodné držet se několika zásad. Výživné hnojivo připravíme z domácích zásob

Když totiž používáme kuchyňský olej v obyčejné plastové lahvi, která je měkká a tvárná, snadno může dojít k tomu, že se na pánev nebo do hrnce vylije zbytečně mnoho oleje. Otočená zátka s očkem ale zabrání tomu, aby z lahve olej vytekl ve větším množství, a to i tehdy, když lahev silně nahnete. Existují sice i speciální lahve s dávkovačem, ale toto řešení je praktičtější.

Zdroj obrázku: Freepik

Rostlinné oleje jsou zdravé

Rostlinný olej v přiměřeném množství je zdravý a má pozitivní vliv na organismus. Obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, navíc rozpouští vitamíny A, D, E a K potřebné pro správné fungování. Rostlinné oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny, které chrání organismus před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami.

Mohlo by vás zajímat:  Řecká ryba se povede uvařit na jedničku díky osvědčeným tipům

Jakýkoliv olej je třeba umět správně použít, abychom se nepřipravili o benefity, které nám přináší. Například podle kouřového bodu zjistíme, zda je olej vhodný spíš do studené, nebo do teplé kuchyně. Ten určuje, při jaké teplotě se začne olej přepalovat a uvolňovat škodlivé látky. Nejvyšší kouřový bod mají oleje rafinované, které mají neutrální chuť a dlouhou trvanlivost.

Zdroj: https://metro.co.uk/2021/02/23/woman-shows-pull-tag-hack-to-stop-oil-pouring-out-of-the-bottle-too-fast-14134142/
Přidat na Seznam.cz