Vejce nechybí v žádné kuchyni, ne vždy je ale skladujeme správně

Vejce jsou nejen základní potravinou, která by neměla chybět v žádné domácnosti, ale také jsou zdrojem bílkovin a dalších živin, které naše tělo potřebuje. Je ovšem důležité vědět, jak vejce skladovat, aby vydržela dlouho čerstvá. Hodí se do sladkých dezertů, moučných pokrmů nebo je používáme jako základ snídaně.

Lidé často nevědí, jak vejce skladovat

Skladování vajec je velmi důležité, protože pokud budou na špatném místě, mohou se rychle zkazit. Podívejte se, jak vejce správně skladovat, aby zůstala dlouho čerstvá, a také jakých chyb se vyvarovat, aby vejce poskytla vašemu tělu všechny vitaminy a minerály. Tím, že budete vejce správně skladovat, prodloužíte nejen jejich životnost. Budou i nadále chutná.

Zbytečně nebudete vyhazovat peníze za nová a nová vejce. Pokud máte navíc možnost domácích vajec, máte vyhráno, protože budete přesně vědět, jak jsou stará a jak dlouho je můžete mít doma. Čerstvá vejce skladujte při teplotě do 20 stupňů a nejlépe v chladničce. Sluneční záření není pro vejce vhodné.

Zdroj obrázku: Freepik

Vejce nechte v uzavřené nádobě

Vejce byste měli nechat v uzavřené nádobě. Nejlepší bude, když nepřijdou do styku s jinými potravinami. Právě proto je v lednici oddělený prostor, kam můžete uložit právě vejce. Přihrádka je většinou ve dveřích, ale není vhodná pro skladování vajec. Dveře se velmi často otevírají a vznikají velké teplotní rozdíly, které nejsou pro vejce vhodné. Pokud budete vejce používat na pečení, vyndejte je, aby získala pokojovou teplotu. Až poté je používejte.

Pokud je budete dobře skladovat, vydrží vejce čerstvá až 4 týdny. Nemusíte si jich dělat velkou zásobu, protože jsou k dispozici po celý rok, a díky jejich pravidelné konzumaci budete zdraví. Jestli jsou vejce zkažená, a přesto jste je snědli, poznáte to velmi rychle. Bolesti břicha, zvracení nebo průjem jsou prvními příznaky. Objevit se může také dehydratace.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/how-long-do-eggs-last
Přidat na Seznam.cz