Usušit houby jde několika způsoby. Pomůžou moderní spotřebiče, tradiční metody ale nezklamou

Sušení hub je úžasným způsobem, jak je uchovat na dlouhou dobu. Můžete si je díky tomu vychutnat i během podzimu a zimy, kdy již houby venku nerostou. Dobrou zprávou je, že si při této úpravě zachovají nutriční hodnotu, která obohatí jídelníček a zajistí správné fungování organismu. Vyzkoušejte nejlepší způsoby, jak houby usušit doma.

Sušení hub v troubě nebo na slunci

V současnosti je nejjednodušším způsobem použití sušičky. Když ji nemáte, můžete použít také troubu. Houby pečlivě očistěte, nakrájejte na plátky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu nahřejte na 50 stupňů, abyste houby zbavili přebytečné vlhkosti. Dvířka trouby přitom nechte trochu pootevřená. Díky tomu se pára dostane ven.

Jestli stihnete houby posbírat za hezkého počasí, můžete k sušení použít i slunce. Potřebujete k tomu ale slunečné místo, nízkou vlhkost a dobré povětrnostní podmínky. V tomto případě musíte být trpěliví, protože usušení na první pohled poznáte až po několika dnech. Houby položte na propustný povrch (cedník nebo rošt). Zakryjte je prodyšnou gázou a nechte je sušit.

Zdroj obrázku: Freepik

Sušení hub na radiátoru nebo nad sporákem

Chcete použít ryze tradiční způsob sušení hub? Můžete je navléknout na nit a zavěsit blízko sporáku, radiátoru nebo přenosného topidla. Toto řešení bude fungovat hlavně u větších kusů hub. Malé se rychle zmenší a spadnou z nitě na zem. I v tomto případě budete muset nějakou dobu počkat, než se houby usuší. Jedná se ovšem o metodu, kterou používaly naše babičky.

Skladování sušených hub

Dlouhou trvanlivost a nejvyšší kvalitu hub zajistíte jedině správným skladováním. Nejlepší bude, když je uložíte do vzduchotěsných nádob. Použít můžete kovové i skleněné nádoby s těsněním. Navíc nádoby uložte na suché a tmavé místo. Takto vám vydrží i několik měsíců a užijete si jejich chuť v mnoha vynikajících pokrmech.

Zdroj: https://grocycle.com/how-to-dry-mushrooms/
Přidat na Seznam.cz