U přípravy jídla musí být vařečka nezbytnou pomůckou. Kdo ji používá tímto netradičním způsobem, tomu žádný hrnec nepřeteče
Vaření je pro mnoho lidí velmi oblíbenou činností. Mnohdy ale výsledkem nemusí být lahodné jídlo, ale velká pohroma. Stačí chvíle nepozornosti, špatný technologický postup, nesprávně nastavená teplota na sporáku a stane se něco, co nikdo nechce. Hrnec s vařící-se tekutinou přeteče. Velmi často se to stává hlavně u vaření rýže, brambor, ale také těstovin. rHrn
Zkušenosti jsou základ
Kdo je v kuchyni nováčkem, ten nemusí při svých prvních pokusech úspěšný. Pokud vaří výše zmíněné přílohy, mohou nastat dvě situace. Buď je teplota nedostatečná a tím se zbytečně prodlužuje doba, než budou dané přílohy uvařené a měkké. Pokud je naopak teplota příliš velká, začne voda v hrnci pěnit. Když není rychle stažen plamen či teplota, nebo není hrnec sejmut ze sporáku, může dojít k pohromě. Až zkušenosti pomohou najít optimální postup, díky kterému není nutné vařící-se přílohu hlídat.
Vařečku vždy po ruce
Při vaření je vhodné mít po ruce i vařečku. A říká se, že klasiku nelze nahradit. To v tomto případě platí dvojnásob. I když jsou na trhu různé kovové, nebo jiné alternativy, správná vařečka by měla být vždy ta dřevěná. A i když se zdá, že při vaření brambor, rýže nebo těstovin nebude potřeba, opak je pravdou. Bude potřeba více, než se zdá.
Konec přetečeným hrncům
Obvykle vařečku používáme na míchání jídel a poté ji odkládáme vedle sporáku. To je ale velká chyba. Správné je položit ji napříč přes hrnec. Pokud začne voda v něm pěnit, vařečka nás zachrání před pohromou. Drobné bublinky, které se začnou tvořit, vařečka naruší a ty prasknou. Tím se zamezí tomu, aby hrnec přetekl. Tedy za předpokladu, že nebude nastavena enormně vysoká teplota. V takovém případě by ani několik vařeček, ani poklice nepomohli. Při běžném vaření však tento snadný trik má smysl a mnoha hospodyňkám už ušetřil mnoho námahy s úklidem kuchyně, která byla znečištěna vodou vyteklou z hrnce.
Zdroj: Life Hacks
