Oblíbený i zatracovaný teflon: v kuchyních stále hraje prim i přes řadu mýtů
Kolem teflonových pánví koluje spousta mýtů, ale také pravdivých informací. Jak se chovat k teflonovým pánvím, aby nám sloužily, ale neškodily našemu zdraví? Jsou opravdu tak nebezpečné, jak se o nich říká, a je lepší se těmto materiálům vyhýbat? Proti teflonu brojí hlavně odpůrci veškerých plastů.
Teflonové pánve jsou stále oblíbené, ale kde se teflon vzal?
Teflon je materiál, který byl objevený jen náhodou. Roy Plunkett experimentoval s chladičem ledničky a syntetizoval polytetrafluorethylen. Výsledkem je právě teflon. Povrchy, na kterých byl tento materiál, byl odolný proti poškrábání, korozi a mechanickému poškození. Vlastnosti teflonu byly dokonce využity při práci na první atomové bombě.
Teflon si rychle našel cestu také do kuchyně, kde zůstal dodnes. Z teflonu se vyrábějí nejen pánve, ale také hrnky nebo hrnce. Lidé teflon rádi používají, protože se na něm jídlo nepřipaluje a snadno se tento materiál také čistí. Výhodou pokrmů, které se připravují na teflonu, je možnost smažení bez přidání tuku. Teflon tak využívali hlavně lidé, kteří se pustili do hubnutí.
Mezi výhody teflonu patří odolnost vůči chemickým látkám
Teflon nemůžete spálit, je odolný vůči vysokým teplotám, navíc se hodí také do myčky nádobí. Je to prostě ideální materiál do kuchyně. Je nehořlavý, nemůže způsobit požár a teflon tak nereaguje ani s jídlem. Je tak pro naše zdraví bezpečný. Teflon vyniká svým nepřilnavým povrchem, díky kterému se jídlo nechytá k pánvi.
Teflonové pánve se snadno čistí, navíc s nimi můžete vařit a smažit bez přidání tuku. Tím budete také pečovat o své tělo. A má teflon nějaké škodlivé účinky? Někteří vědci tvrdí, že látka, která se používá k výrobě teflonu, je toxická a může přispět k rozvoji některých zdravotních komplikací. Tento materiál je ale vesměs bezpečný a při jeho používání se nemusíte ničeho bát.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/nonstick-cookware-safety