Tyto potraviny jsou přímou cestou k rakovině. Ve zdravém jídelníčku nemají co dělat

Vědci a odborníci na výživu nám již dlouho dokazují, že strava je rozhodující pro naše zdraví. Zdravý a vyvážený jídelníček slouží jako prevence před mnoha chorobami, dokonce i tak záludnými, jako je rakovina. Konzumace velkého množství zeleniny a ovoce, vyhýbání se alkoholu a jiným stimulantům nám může pomoci zůstat zdraví. Některé výrobky přímo podporují rozvoj rakoviny a celkově ničí náš organismus.

Tichý zabiják v podobě bílého cukru

Nadměrná konzumace bílého cukru má za následek nadváhu, obezitu, ale vede i k chronickým onemocněním a rakovině. Velké množství cukru se nachází ve zpracovaných výrobcích, konzervovaném ovoci, kečupu, ovocných jogurtech, a dokonce i v chlebu nebo uzeninách. Takže možná konzumujete mnohem více cukru, než si myslíte. Studie ukázaly, že konzumace bílého cukru zvyšuje riziko cukrovky a také probouzí a stimuluje vývoj rakovinných buněk.

Výzkumy ukazují i ​​to, že vznik rakoviny podporuje nadměrná konzumace masových výrobků, jako je slanina, klobásy nebo šunka. Tyto výrobky se připravují tak, aby jejich chuť byla výrazná a měly dlouhou trvanlivost. Takže se udí a přidává se do nich velké množství soli a konzervačních látek. A právě velké množství konzervačních látek v těchto potravinách je riziko pro naše zdraví.

Zdroj obrázku: Freepik

Dejte si pozor na lepek

Nadměrná konzumace bílé mouky vede k rychlejšímu přírůstku hmotnosti. Bílý chléb, buchty, sušenky nebo těstoviny bychom měli konzumovat s mírou, protože lepek neškodí jen naší postavě, ale může ničit naše zdraví. Další na seznamu se nacházejí bramborové lupínky. I když bramborové lupínky jsou oblíbencem mezi pamlsky, náš metabolismus je až tak v oblibě nemá. Obsahují obrovské množství soli a jiných přísad a přespříliš konzervačních látek.

A konec našeho seznamu tvoří sycené nápoje. Kromě toho, že jsou plné fosfátů, bílého cukru, barviv, obsahují také sladidla, umělé příchutě a jiné chemikálie. Všechny tyto látky jsou karcinogeny. V těchto nápojích také najdeme sacharin nebo aspartam, které nemají dobrou pověst. Studie ukázaly, že mohou vést k nevolnosti, migrénám, ztrátě paměti a chuti, a dokonce mohou způsobit i tachykardii srdce. Aspartam se také řadí mezi karcinogeny.

Zdroj: https://www.credihealth.com/blog/carcinogenic-foods-to-avoid/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526387/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7190379/, https://www.bmj.com/content/366/bmj.l2408
Přidat na Seznam.cz