Teplé, syté polévky zahřejí v mrazivých dnech nejlépe. Vyzkoušejte dva výborné recepty

Teplé, syté polévky zahřejí v mrazivých dnech nejlépe. Vyzkoušejte dva výborné recepty

Podzim a zima jsou krásným ročním obdobím, které s sebou však přináší i chladnější počasí. V takových dnech nám nic nezlepší náladu tolik jako chutná a teplá polévka. Pokud si vyberete vhodný recept, dokážete jím posilnit i svou imunitu.

Dýňová krémová polévka se zázvorem

Budete potřebovat 800 g pečené nebo uvařené dýně, 1 l vývaru, 2 střední brambory, 1 střední cibuli, 1 mrkev, 2cm kousek zázvoru, 3 stroužky česneku, 2 čajové lžičky kurkumy, skořice a sladké papriky, 1 černý pepř podle chuti a olivový olej. Tento recept není komplikovaný a nezabere vám ani moc času.

Mohlo by vás zajímat:  Koberce občas neušetříme ani nejodolnějších skvrn. I ta nejhorší nečistota má však řešení

Zázvor oloupejte a nastrouhejte na nejjemnějším struhadle, česnek protlačte přes lis. Cibuli, mrkev a brambory nakrájejte na střední kostičky. V hrnci zahřejte olivový olej a poté přihoďte zázvor a česnek. Celé zahřívejte 2 minuty. Potom přidejte cibuli, brambory a mrkev a smažte 2–3 minuty. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky a nalijte horký vývar. Polévku vařte zakrytou 15–20 minut, dokud všechna zelenina nezměkne. Po uplynutí této doby přidejte kokosové mléko a pepř. Pomocí ručního mixéru vše rozmixujte do hladkého krému.

Zdroj obrázku: Freepik

Zeleninová polévka s čočkou a bulgurem

Na přípravu této chutné polévky budete potřebovat 1,5 litru vývaru, 1 plechovku nakrájených rajčat, 1 střední cibuli, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1/2 šálku červené čočky, 1/2 šálku bulguru, 1 lžíci oliv, 1 lžičku sladké papriky, nasekanou petrželku, sůl a pepř podle chuti.

Mohlo by vás zajímat:  Banánové hnojivo podpoří růst rostlin a dodá jim důležité živiny

Česnek a cibuli jemně nakrájejte a mrkev nastrouhejte na středním struhadle. V hrnci zahřejte olivový olej, poté přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Potom přidejte česnek, mrkev a konzervovaná rajčata. Čočku a bulgur propláchněte pod tekoucí vodou. Nalijte do hrnce a důkladně promíchejte. Zalijte horkým vývarem a dochuťte chilli, sladkou paprikou, kmínem a pepřem. Přikrytou polévku vařte asi 25 minut. Podávejte posypané petrželkou.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-soup, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/lentil-soup
Přidat na Seznam.cz