Starý chléb do koše nepatří. Snadno z něho vykouzlíte malou svačinku či výbornou večeři

Starý chléb do koše nepatří. Snadno z něho vykouzlíte malou svačinku či výbornou večeři

Každému z nás se někdy stane, že nestihneme spotřebovat chléb. Po několika dnech získá konzistenci, kdy už nám nechutná ani s oblíbeným máslem a šunkou. V takovém případě ho většinou vyhodíme. Nemusí tomu ale tak být vždycky. Pokud je váš chléb ve stavu, že byste jej už nekonzumovali jen tak, přesto ale ještě není tvrdý ani nejeví známky plísně, můžete jej ještě využít.

Chléb ve vajíčku

Takový chleba je totiž naprosto skvělý na přípravu rychlé a chutné večeře. Stačí, když v hlubokém talíři rozšleháte vidličkou vejce s kapkou mléka, solí a popřípadě také s pepřem a krajíce chleba v něm obalíte. Pak jen osmažte dozlatova na oleji. Podávat můžete jen tak, potřené hořčicí nebo kečupem, jako příloha se hodí čerstvá nebo nakládaná zelenina.

Mohlo by vás zajímat:  Maso z vývaru je jako stvořené pro kulinářské umění. Vyzkoušejte netradiční recepty

Chléb s vejcem a sýrem

Pokud v lednici najdete kousek sýra, můžete jej využít. Nastrouhejte jej na jemném struhadle. Přidejte vejce – množství bude záviset na tom, jak velký kousek sýra máte. Směs by měla být dostatečně hustá, aby ji bylo možné natřít na chleba v asi třímilimetrové vrstvě. Takto natřený chleba osmažte pouze z jedné strany (té, kterou jste natřeli) na rozpáleném oleji a podávejte. Ideálně s kečupem.

Zdroj obrázku: Freepik

Francouzský toast

Vejce rozšlehejte s mlékem nebo trochou smetany a oslaďte cukrem. V této směsi namáčejte chléb a smažte na rozpáleném oleji. Podávejte s marmeládou, lískooříškovou pomazánkou, medem nebo čerstvým ovocem.

Mohlo by vás zajímat:  Zahustit polévku nebo omáčku jde i bez mouky: rychle, chutně a zdravě

Rychlý cibulový koláč

Plátky chleba (nebo také jiného pečiva) naskládejte na dno koláčové formy. Pečte na 180 °C po dobu asi 8 až 10 minut. Poté přidejte 30 g osmažené uzené slaniny a dvě na kostičky nakrájené a osmažené cibule. Krátce zapečte a podávejte.

Ovocný pudink

Plátky starého chleba (ideálně se ale hodí sladké pečivo, jako je například vánočka nebo briošky) naskládejte do pekáčku tak, abyste pokryli všechny jeho strany. Posypte ovocem, které máte po ruce – může jít o maliny či jiné bobuloviny nebo například také o plátky jablek. Smíchejte 5 vajec, 350 ml smetany, 10 g cukru krystal a 1 balení vanilkového cukru. Tímto přelijte chléb s ovocem. Posypte hnědým cukrem a pečte 400 minut na 180 °C.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-ways-use-leftover-bread
Přidat na Seznam.cz