Správně vybraný nůž je základem každé kuchyně. Nebojte se investovat do skutečné kvality

Správně vybraný nůž je základem každé kuchyně. Nebojte se investovat do skutečné kvality

Pokud patříte do profesionální kuchyně, můžete mít na stole připravených až dvanáct nožů. Jestli ale vaříte pouze ve své kuchyni doma, v pohodě postačí mít k dispozici čtyři nože, které si rozdělíte podle toho, na jaké potraviny je budete používat. Jak vybrat ty nejlepší nože, aby vydržely opravdu dlouho i bez ostření?

Kupte si speciální nůž na pečivo nebo velký, který zvládne vše

Nůž na chléb by měl být v každé domácnosti. Snadno jím nakrájíte nejen chleba, ale také rohlíky nebo bagety. Velký bochník nebude pro tento nůž žádný problém. Délka čepele by měla být 18–20 cm a měla by být vyrobená z kvalitní oceli. Je levná a můžete ji naostřit. Naopak ostření nevyžaduje keramická čepel, ale může se zlomit, pokud vám nůž spadne. Rukojeť by měla akorát padnout do ruky, proto si nůž ještě před koupí v obchodě vyzkoušejte.

Mohlo by vás zajímat:  Zářivě bílé a nadýchané ručníky jako z hotelového pokoje: na drahá bělidla zapomeňte

Dalším nožem ve vaší kuchyni by měl být nůž šéfkuchaře. Čepel by měla být širší a dlouhá určitě 20 centimetrů. Tento nůž musí být nejostřejší, protože tupý by mohl sklouznout po krájené potravině. S takovým nožem nakrájíte maso, ovoce i zeleninu a můžete s ním také filetovat. Nasekáte s ním cibuli i česnek a vhodný je také na bylinky. Neváhejte si za kvalitní nůž připlatit, protože si ušetříte spoustu času i energie.

Zdroj obrázku: Freepik

Na ovoce se bude hodit malý nožík

Malý, s krátkou čepelí, se hodí nejen na loupání ovoce, ale také k jeho krájení. Můžete s ním snadno odstranit semínka. I tady koukejte na kvalitu provedení a také na materiál, ze kterého je vyrobená čepel. Nuž by měl dobře sedět v ruce a neklouzat. Univerzální nůž je vhodný do každé kuchyně. Má čepel dlouhou 16–21 centimetrů a je nenahraditelným při každodenní přípravě potravin. Můžete s ním krájet uzeniny, sýry i pečené maso.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí tablety do myčky šetří peněženku i životní prostředí. A jejich účinnost velmi překvapí

S univerzálním nožem nasekáte také bylinky, ale pomocí velkého nože to půjde snadněji. Domů si kromě kvalitních nožů pořiďte také brousky. Stačí obyčejný, kterým jen protáhnete nůž a máte hotovo. Na trhu jich najdete spoustu, některé jsou i designově upravené tak, aby se hodily do moderních kuchyní.

Zdroj: https://www.kitchenkapers.com/pages/how-to-choose-kitchen-knives
Přidat na Seznam.cz